Rasismi on koulussa tabu

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 13.4.2011 - 10:09:48

– Rasismi koulussa on hyvin moniulotteinen ilmiö. Se voi olla näkyviä tekoja, väkivaltaa, nimittelyä ja solvauksia. Se voi olla myös näkymättömiä tekoja, kuten katseita tai että joku jätetään toistuvasti esimerkiksi ryhmätöiden ulkopuolelle, pidetään fyysistä välimatkaa tai joutuu istumaan aina yksin vaikkapa ruokalassa, luettelee koulun arkipäivän rasismista väitellyt kasvatustieteiden maisteri Anne-Mari Souto.

Souto tutki joensuulaisen yläkoulun monikulttuurisia luokkia vuosituhannen vaihteessa. Luokissa oli Suomessa, entisten Neuvostoliiton ja Jugoslavian alueilla sekä Vietnamissa syntyneitä oppilaita.

Tutkimuksen aineisto koostuu oppilaiden haastatteluista sekä lukuvuoden kestäneestä osallistuvasta havainnoinnista.

Anne-Mari Souto toteaa, että rasismi on arka aihe koulussa, jopa tabu. Rasismiin liittyvät kysymykset on sivuutettu monikulttuuristuvan koulun haasteiden tarkastelussa, vaikka se on koulumaailmassa vahvasti läsnä oleva ilmiö.
– Rasismin neutralointi on sitä, että ilmiö kielletään. Rasismi määritellään Suomessa kapeasti, se nähdään väkivaltaisena ilmiönä ja suorasti osoitettavina väkivallan tekoina. Rasismin monet muodot, katseet tai solvaavat sanonnat, eivät mahdu kapeaan rasismin määritelmään.

– Neutralointia on myös se, että Suomessa ollaan enemmän kiinnostuneita siitä, mikä ei ole rasismia, kuin että kuunneltaisiin uhrin näkökulmaa siitä, mitä kaikkea se voi olla.

 

Ennakkoluulot törmäyskurssilla

Anna-Mari Suodon tutkimuksen mukaan rasismi jäsentää ja muokkaa monin tavoin nuorten tapaa nähdä ja kohdata toisiaan.
– Ei voi itse määritellä sitä, millainen on, vaan täytyy koko ajan todistella suomalaisten ennakkoluuloja vääräksi. Kohtaaminen ei ole lähtökohtaisesti tasa-arvoista. Esimerkiksi yksi venäläistaustainen tyttö sanoi, että täytyy ensin todistaa etteivät venäläiset ole pahoja ihmisiä ja vasta sitten voi aloittaa kohtaamisen.

Tutkijan tavoitteena on tehdä näkyväksi arkipäivän rasismia kouluissa.
– Rasismi kasvatusinstituutiossa on tabu. Väitöskirjassani osoitan, että rasismi vaikuttaa myös suomalaisnuorten arkeen, suomalaisnuoria kiusataan, jos puuttuu esimerkiksi ryssä- tai n-sanan käyttöön. Toivon, että tutkimus herättää keskustelua ja laajentaa tapaamme ymmärtää rasismia ja että annettaisiin tilaa kuulla rasismin uhrien kokemuksia siitä, mitä se on.

Kuuntele Soudon haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 5'21"

 

KM Anne-Mari Soudon sosiologian alan väitöskirja Arkipäivän rasismi koulussa. Etnografinen tutkimus suomalais- ja maahanmuuttajanuorten ryhmäsuhteista tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 1.4.2011.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer