Lääkevaihto pudotti lääkkeiden hintoja - kenen kustannuksella?

Anne Heikkinen - 21.9.2011 - 13:28:40

Suomessa vuonna 2003 käyttöönotetulla lääkevaihdolla on onnistuttu hillitsemään alati kasvavia lääkekustannuksia edistämällä alkuperäisvalmisteita edullisempien rinnakkaisvalmisteiden käyttöä ja alentamalla lääkevalmisteiden hintoja.

Kuluttajan kannalta uudistus oli merkittävä ja tervetullut, mutta lääkeyritykset ja lääketukkukaupat suhtautuivat lääkevaihdon käyttöönottoon erittäin kielteisesti. Julkisuudessa ihmisiä peloteltiin muun muassa sillä, että lääkevaihto aiheuttaa lääkkeiden saatavuusongelmia ja apteekit joutuvat myymään ei-oota. Proviisori Johanna Timonen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten lääkevaihto on vaikuttanut lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen toimintaan Suomessa.

– Lääkevaihdolla on ollut selkeitä ja isoja vaikutuksia lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen toimintaan, mutta kaikki vaikutukset eivät ole tämän tutkimuksen mukaan toteutuneet. Esimerkiksi lääkkeiden saatavuusongelmia ei yleisesti ottaen ole ollut, mutta yksittäisten lääkkeiden saatavuudessa on ollut ongelmia, jotka voivat olla potilaan kannalta merkittäviä, Timonen kertoo.

Väitöstutkimuksen mukaan rinnakkaisvalmisteita edustavien lääkeyritysten liikevaihto kasvoi lääkevaihdon alkamisen jälkeen, kun taas alkuperäisvalmisteita edustavissa yrityksissä liikevaihto pienentyi. Timonen arvioi, että syynä ovat apteekeissa tehdyt lääkevaihdot, lääkevalmisteiden hintojen halpeneminen sekä hintakilpailu, joka pienensi hintakatteita.

– Kokonaisuudessaan lääkevaihtoa voidaan pitää melko onnistuneena, se on tuonut huomattavia säästöjä yhteiskunnalle ja potilaat ovat olleet lääkevaihtoon tyytyväisiä. Lääkeyrityksissä ja lääketukkukaupoissa vaikutuksia on ollut, mutta ne ovat pystyneet sopeutumaan muutokseen, Johanna Timonen arvioi.

Kuuntele Timosen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 12'22"

 

Proviisori Johanna Timosen väitöskirja Lääkevaihto lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen näkökulmasta Suomessa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 10.6.2011.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
16 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer