Lisää suorituskykyä antioksidantin avulla

Anne Heikkinen - 9.9.2011 - 07:21:09

Kuinka saada liikuntaan lisää tehoa, turvallisuutta ja mahdollisesti myös nopeuttaa lihasten palautumista liikunnan jälkeen? FM Susanna Kinnusen tuoreessa väitöstutkimuksessa todettiin, että suun kautta otettava luonnollinen antioksidantti eli lipoaatti voi vähentää liikunnan aiheuttamaa hapetusstressiä lihaksissa ja jopa parantaa suorituskykyä.

– Hapetusstressin oletetaan altistavan fyysisen rasituksen seurauksena syntyville kudosvaurioille. Tavoitteena oli selvittää, pystytäänkö kudossuojausta tehostamaan ja liikunnan aiheuttamaa hapetusstressiä alentamaan lipoaattia käyttämällä, Kinnunen kertoo.

Väitöksen tulosten mukaan lipoaatti voi laskea hapetusstressitasoa vähentämällä liikunnan aikaisten vapaiden radikaalien muodostumista ja jopa parantaa suorituskykyä muun muassa aktivoimalla kudosten suojamekanismeja.
– Lipoaatista tekee erilaisen antioksidantin se, että se näyttää vähentävän hapetusstressiä heikentämättä elimistön omien puolustusmekanismien aktiivisuutta. Viime kädessähän liikunta itsessään on paras antioksidantti ja jos käytetään liikaa lisäravinteita, niin helposti häiritään elimistön omia puolustusmekanismeja, Susanna Kinnunen tarkentaa.

Kinnusen fysiologian alaan kuuluvan väitöstutkimuksen tutkimuskohteena oli hevonen.
– Hevonen on hyvä tutkimuseläin liikuntafysiologisessa tutkimuksessa, sillä se on iso eläin ja siitä saa helposti paljon näytteitä. Lisäksi hevonen on luonnollinen atleetti, se liikkuu mielellään ja nauttii siitä, eli hevosen liikuttaminen liikuntafysiologisiin tutkimuksiin on helppoa. Toisaalta tutkimuksella pystytään lisäämään hevosten hyvinvointia, suuntaamaan valmennusta ja säätämään palautumisaikoja tieteellisin perustein, Susanna Kinnunen toteaa.

kuuntele Kesto 6'52"

 

FM Susanna Kinnusen väitöskirja Oxidative stress in skeletal muscle after acute exercise tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 26.8.2011.

 

Footer