Painonpudotus tehoaa uniapneaan

Kimmo Salvén - 11.1.2012 - 11:24:47

Uniapnean merkittävin riskitekijä on ylipaino. Laihduttaminen on ylipainoisilla tärkeä ja tehokas uniapnean hoitomuoto, todetaan LL Johanna Sahlmanin väitöstutkimuksessa. Hoito auttaa hillitsemään niin uniapneaa kuin lihavuuden liitännäissairauksiakin.

Uniapneasta kärsii arviolta noin 150 000 suomalaista, puolessa tapauksista voidaan puhua lievästä uniapneasta. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa joka neljännellä tai viidennellä suomalaisella olisi jonkinasteinen unenaikainen hengityshäiriö.

– Ylipaino on paitsi uniapnean riskitekijä, mutta uniapnea myös lisää lihomisen riskiä, Sahlman kuvailee ylipainon ja uniapnean muodostamaa noidankehää.

Niin ylipaino kuin lihavuuskin lisäävät elimistön tulehdustilaa, mikä taas altistaa lihavuuden liitännäissairauksille, kuten verenpainetaudille, sepelvaltimotaudille, aivoverenkiertohäiriölle ja diabetekselle..

Lievää obstruktiivista uniapneatautia sairastavia potilaita on tutkittu Kuopion yliopistollisen sairaalan korva-, nenä ja kurkkutautien klinikassa yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa vuodesta 2004. Osana tutkimusta selvitettiin KYS:ssa hoidettujen, lievää obstruktiivista uniapneatautia sairastavien työikäisten aikuisten oireita ja unenaikaisten hengityskatkojen määrää neljän vuoden seurannassa.

Jo lievääkin uniapneaa kannattaa hoitaa, sillä hoitamattomana uniapneatauti pahenee lisäten unenaikaisia häiriöitä entisestään.

– Jos ei aloiteta yönaikaista ylipainehoitoa, ei laihduteta eikä nielun alueelta leikata mitään, jo noin neljän vuoden seurannassa suuri osa potilaista saa enemmän oireita, hengityskatkot lisääntyvät, jopa puolet potilaista kehittää keskivaikeatasoisen uniapneataudin, Sahlman kertoo tutkimuksen tuloksista.

Kuuntele Sahlmanin haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 8'11"

 

Lähettäjä: Taina Rytkönen (vieras) - 20.1.2012 - 09:25:00

Linkki haastatteluun ei toimi?

Lähettäjä: Kimmo Salvén - 20.1.2012 - 10:48:40

Kiitokset huomiosta, vika on korjattu.

Footer