Opettajat chileläisen viinin jäljillä

Kimmo Salvén - 10.10.2011 - 13:40:57

Ravintolassa asiakas olettaa, että ravintolan henkilökunta osaa avustaa häntä viinin valinnassa. Viiniin liittyvä opetus kuuluukin olennaisena osana ravintola-alan koulutukseen. Myös viinitastingit ovat hyvä tapa kouluttaa ravintoloiden henkilökuntaa viinien tuntijaksi.

Tastingeja järjestetään joskus myös osana alan opetusta. Syyskuussa Savon ammatti- ja aikuisopiston ravintola-alan opettajat kerääntyivät viinitastingiin tutustumaan chileläisiin viineihin.

– Näin laajasti toteutettuna tastingit eivät ole niin hirveän yleisiä. Tämähän oli onnenpotku että saatiin meille tällainen henkilö tänne Kuopioon käymään, kiittelee Savon ammatti- ja aikuisopiston kouluttaja Markku Laukkanen.

 

Laukkanen viittaa viinitastingin chileläiseen asiantuntijavieraaseen, Marco Puyoon. Hän on San Pedron Reserva-viineistä vastaava viinintekijä. Chileläiset viinit ovat Suomessa hyvin suosittuja, joka neljäs Alkossa myyty viinipullo on peräisin Chilestä.

Pitkä rannikko ja mereltä puhaltavat kylmät tuult luovatkin Puyon mukaan loistavat olosuhteet rypäleiden kasvattamiselle. Näin rypäleet kasvavat hitaasti, mikä korostaa rypäleiden makuja.

– Chileläinen viini on uuden maailman viiniä. Rypäleemme kerätään erilaisilta alueilta, viinimme korostavat näitä erilaisia alkuperiä, erilaisia viinitarhoja. Rypäleiden kasvuun vaikutttaa paljon yön ja päivän lämpötilaero joka voi olla yli 20 astetta. Tämän ansiosta punaviineihin saadaan runsaasti tanniineja ja antosyaaneja, jotka ovat tärkeitä punaviinin aromien, makujen, värin ja rakenteen vuoksi, Marco Puyo kuvailee.

 

Mitä viinien maistelemisesta olisi hyvä tietää? Onko viiniterminologian oikeaoppinen hallitseminen tärkeää?

Tästä keskustelevat viinitastingissa Savon aikuis- ja ammattiopiston kouluttaja Markku Laukkanen ja toimittaja Kimmo Salvén:

kuuntele Kesto 16'11"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
6 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer