Visuaalisessa ohjelmoinnissa mahdollisuuksia – ja haasteita

Kimmo Salvén - 11.10.2011 - 14:55:37

Ohjelmointia pidetään perinteisesti vaikeana. Koodi näyttää sekavalta, eikä monimutkaisen lähdekoodin tuijottamisella tule juuri hullua hurskaammaksi. Visuaalinen tietovuo-ohjelmointi pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin. Intuitiivinen kuvakkeiden ja datavaijereiden avulla rakennettava vuokaavio näyttää perinteiseen koodiin verrattuna hyvinkin johdonmukaiselta.

Niin tietojenkäsittelytieteessä kuin tietojenkäsittelyssäkin mennään yhä voimakkaammin kohti visuaalisia toimintatapoja.

– Visuaalisuus on ihmiselle helppoa ymmärtää. Esimerkiksi liikennemerkit – ei siellä ole paljoa tekstiä. Ne ovat kuvia, koska kuka tahansa pystyy nopeasti havainnoimaan ettei tuohon suuntaan ei saa mennä, se on yksisuuntainen, kuvailee visuaalisen tietovuo-ohjelmoinnin mahdollisuuksista ja haasteista väitellyt FM Maija Marttila-Kontio.

Jos tähän saakka vielä kuulostikin helpolta, aivan ongelmatonta ei tämäkään ohjelmointi ole. Eniten ongelmia on visuaalisen ohjelmointikielen käyttämisessä laajoissa ohjelmistoissa, kun tietyt ohjelmointikielen säännöt rajoittavat ohjelmoitavuutta.

Rajoitteita onkin pyritty kiertämään, mutta Maija Marttila-Kontio ei toteutuksille juuri kehuja anna.

– Jos vuotavaa patoa paikataan purkalla, kyllähän se vähän aikaa kestää. Se ei kuitenkaan poista ongelmaa. Ensin pitäisi tutkia, miksi pato vuotaa, sitten korjata pato aivan oikeilla välineillä.

Kuuntele Maija Marttila-Kontion haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 5'47"

 

FM Maija Marttila-Kontion väitöskirja Visual data flow programming languages: challenges and opportunities tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 16.9.2011.

 

Footer