Kehitysyhteistyö antaa perspektiiviä elämänasenteeseen

Anne Heikkinen - 8.1.2012 - 16:16:39

Itä-Suomen yliopistossa ympäristötieteitä opiskelevan Mari Pirisen mieli palaa maailmalle ja etenkin Tansaniaan. Hän on vieraillut maassa useaan otteeseen ja työskennellyt siellä vapaaehtoistyössä pohjoissavolaisen Toivala-säätiön kylämetsähankkeessa.

Mari toteaa, että ympäristön tilan kohentamiseen ja sitä myötä ihmisten elinolojen parantamiseen tähtäävä kehitysyhteistyö on antanut perspektiiviä niin opintoihin kuin elämänasenteeseenkin.
– Tasa-arvon ja maailman kattavan rauhan puolesta voi sanoa olevansa, mutta lähtisin silti ympäristön kautta rakentamaan ratkaisuja.

Hyvinvointia metsästä

Toivala-säätiön kylämetsätalouden kehittämishanke on toiminut Tansaniassa, Morogoron alueella jo kymmenen vuotta. Tavoitteena on ollut edistää yksityisten viljelijöiden metsänkasvatusta neuvonnan ja koulutuksen voimin.

– Kylämetsähanke on tähdännyt ympäristön ja elinolojen kohentamiseen. Metsää on istutettu ja maisema on muuttunut kymmenen vuoden aikana näissä hankkeen viidessä eri kylässä. Toiminnan kautta haetaan paikallisille viljelijöille tietotaitoa metsän kasvatuksesta, hoidosta ja sen hyödyntämisestä. Lähtökohtaisesti toimitaan siis ympäristöpohjaisista syistä, mutta ihmisten kautta, Mari Pirinen kertoo.
– Taimia kasvattamalla ja myymällä toiminta leviää naapurikyliin ja ajatuksemme onkin levinnyt aivan itsekseen.

Kaikki kiinni vedestä

Elämä maalaiskylissä on länsimaalaisen silmissä kovaa ja vaatimatonta. Pirinen toteaa kuitenkin, että onnellisuudella ja materian määrällä on kovin vähän yhteistä.

– Kyllähän siellä eletään kädestä suuhun. Luonnonmullistukset vaikuttavat elämään, sadekaudet vaikuttavat, se kuinka sato kasvaa tai miten vettä on saatavilla. Perheet ovat isoja maalla, eikä terveydenhuoltoa ole niin kuin kaupungissa. Mutta on hienoa huomata, että elintaso on minunkin käyntieni aikana kasvanut ja on saatu rakennettua kunnon peltikattoisia taloja, jotka eivät ole tulvavesien varassa. Tansania on kuiva maa, vedestä on suuri pula ja vedestä elämä on paljolti kiinni. Mutta onnellisia ihmiset ovat, uskomattoman anteliaita ja ystävällisiä.

Kuuntele Pirisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 17'14"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer