Ikäihmisten psyykenlääkeresepteissä tarkistettavaa

Anne Heikkinen - 21.2.2012 - 10:16:07

Kotona asuvat ikäihmiset käyttävät runsaasti psyykenlääkkeitä. Erityisen ongelmallista tilanteessa on se, että lyhytaikaiseen hoitoon tarkoitettuja uni- ja rauhoittavia lääkkeitä käytetään jopa vuosien ajan.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoProviisori Maria Rikalan väitöstutkimuksessa kävi ilmi, että psyykenlääkkeitä eli psykoosi-, masennus- tai uni- ja rauhoittavia lääkkeitä käytti 38 prosenttia kotona asuvista ikäihmisistä. Heistä 60 prosenttia jatkoi näiden lääkkeiden käyttöä jopa yli kolmen vuoden ajan.

– Psyykenlääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten muistitoimintojen heikkenemistä, väsymistä ja kaatumistapaturmia. Iäkkäiden katsotaan olevan erityisen alttiita psyykenlääkkeiden haitoille, sillä vanhetessa elimistössä tapahtuu monia muutoksia, joiden vaikutuksesta lääkkeiden vaikutusaika voi pidentyä ja vaikutus kaiken kaikkiaan voimistua. Lisäksi on muistettava, että iäkkäät käyttävät harvoin vain yhtä lääkettä ja monet muut lääkkeet voivat eri mekanismeilla voimistaa psyykenlääkkeiden vaikutuksia.

Ominpäin lääkärin määräämää lääkitystä ei pidä lähteä muuttamaan tai lopettamaan.
– Aina se harkinta siitä, onko lääkehoito tarpeellinen, tehdään yhdessä lääkärin kanssa. Lääkäri on myös avainasemassa siinä, kun lääkehoitoa lopetetaan, eli lääkehoito pitää lopettaa tietyllä tavalla annosta pikkuhiljaa vähentäen. Lääkäri on tässä paras asiantuntija, jonka kanssa lopetus pitää miettiä ja suunnitella, Rikala toteaa.

Vaikka psyykenlääkkeiden käytön määrä herättää keskustelua, Maria Rikala korostaa, että niillekin on oma sijansa.
– Psyykenlääkkeet ovat keskeinen osa monien mielenterveyden sairauksien hoitoa. Usein ollaan huolissaan siitä, määrätäänkö psyykenlääkkeitä liikaa tai suositusten vastaisesti, mutta yhtä lailla huolta herättää myös se, jäävätkö iäkkäiden mielenterveyden sairaudet huomaamatta.

kuuntele Kesto 15'23"

 

Proviisori Maria Rikalan sosiaalifarmasian alaan kuuluva väitöskirja Psychotropic drug use in community-dwelling older people - pharmacoepidemiological aspects (Psyykenlääkkeiden käyttö kotona asuvilla iäkkäillä - lääke-epidemiologiset näkökulmat) tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 10.2.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 8 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer