Lisävaloa Parkinsonin taudin diagnosointiin

Anne Heikkinen - 23.3.2012 - 10:29:11

Parkinsonin tauti on neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikehäiriöt, kuten vapina, jäykkyys ja tasapaino-ongelmat. Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 Parkinson-potilasta.

Tällä hetkellä taudin diagnoosi perustuu lääkärin tekemään kliinisten oireiden arviointiin ja on mahdollista, että diagnoosi ei aina osu kohdalleen. FM Saara Rissanen on kehittänyt tuoreessa väitöstutkimuksessaan uusia menetelmiä, joilla taudin diagnoosia pystyttäisiin aikaistamaan ja tarkentamaan. Tavoitteena on löytää potilaat mahdollisimman varhain ja aloittaa lääkehoito taudin alkuvaiheessa.

– Tällä hetkellä diagnoosi on täysin subjektiivinen ja perustuu kliiniseen oireiden toteamiseen. On havaittu, että jopa 25 prosenttia Parkinson-diagnooseista osoittautuu vääriksi. Toinen ongelma on se, että aikaa ennen kuin diagnoosi tehdään siitä varsinaisesta taudin alkamisesta, voi kestää jopa 5-20 vuotta, Rissanen toteaa.

Rissasen väitöstutkimuksessa kehitettiin pinta-elektromyografiaan (pinta-EMG) ja liikemittauksiin perustuvia analyysimenetelmiä Parkinsonin taudin liikeoireiden arviointiin.
– Tämä on siis sähköisen lihastoiminnan tutkimista ihon pinnalle kiinnitettävien elektrodien avulla ja tavoitteena on antaa kvantitatiivista tietoa lääkärin havaintojen tueksi. Tutkimuksessa saavutettiin 72–80 prosentin tarkkuus erottaa Parkinson-potilaat terveistä, Saara Rissanen kuvaa.

Kuuntele Rissasen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 7'31"

 

FM Saara Rissasen väitöskirja Pinta-elektromyografiaan ja liikemittauksiin perustuvat piirteenirrotusmenetelmät Parkinsonin taudin liikeoireiden arvioinnissa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 17.2.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 13 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer