Hoitoa vai puoskarointia?

Anne Heikkinen - 24.4.2013 - 13:37:02

– Itse en käyttäisi vaihtoehtohoito-termiä, sillä se viittaa siihen, että kyseessä olisi hoito, jota voi käyttää lääketieteellisen hoidon vaihtoehtona. Itse mieluummin puhun uskomuslääkinnästä tai mieluiten puoskaroinnista, lataa professori Markku Myllykangas.

Akupunktio, naprapatia, vyöhyketerapia, homeopatia, kiropraktiikka ja lymfahieronta ovat suomalaisille tuttuja vaihtoehtohoitoja. Tarjontaa on runsaasti ja arvioiden mukaan niiden suosio on hiljalleen kasvussa.
– Suomessa on joidenkin arvioiden mukaan viisi- tai kuusituhatta vaihtoehtoterapeuttia, tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan, mutta uskomuslääkinnän hoitojen tarjoajista ei ole pulaa.

Myös lääkärit suhtautuvat aiempaa hieman myönteisemmin akupunktioon, kiropraktiikkaan ja lymfahierontaan, Lääkäriliiton tekemän tutkimuksen mukaan niiden laajempaa käyttöä lääkärin työssä voisi harkita noin 35 prosenttia kyselyyn vastanneista lääkäreistä.

Myllykangas ei tästä innostu.
– Näillä ei ole osoitettu olevan lääkinnällistä vaikutusta. Kaikkeen hoitoon liittyy lumevaikutus tai hoitotapahtumavaikutus, mitään muuta näillä uskomuslääkinnän hoitomuodoilla ei ole. Ja jos olisi, niin ne olisi imuroitu välittömästi viralliseen terveydenhoitoon. On epäeettistä altistaa ihmisiä sellaisille hoitomuodoille, jotka ei anna mitään lääkinnällistä vastetta.

Kuuntele Myllykankaan haastattelu:

kuuntele Kesto 13'50"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer