Voiko kulttuuri hoitaa?

Anne Heikkinen - 21.3.2012 - 12:23:50

Itse kukin meistä on kokenut, miten hyvää musiikki, teatteri tai taide - ylipäätään kulttuuri voi tehdä. Entä jos kulttuuria viedäänkin osaksi hoito- ja hoivayhteisöjen arkea, osaksi perushoitoa?
Nyt puhutaan kulttuurihoidosta! Keskustelemassa ovat Kuopion kaupungin yhteisötaiteilijat, musiikin, teatterin ja kuvataiteen ammattilaiset.

– Menen ihmisten luo ja tarjoan taiteen tekemisen ja yhdessä olemisen tapoja. Kuuntelen, mitä yhteisöstä voisi nousta ja kehittelen ihmisten kanssa jotain, joka liittyy taiteeseen, itseilmaisuun ja ajatusten vaihtamiseen. Näin omaa työtään kuvaa avoimia kuvapajoja Kuopion eri kaupunginosissa vetävä yhteisötaiteilija Mari Lindfors.

Markus Petsalo puolestaan tekee työtään kulttuurihoitajana palvelutaloissa ja palvelukeskuksissa.
– Olen kiireetön hoitaja. Kohtaamisesta ja läsnäolosta puhutaan paljon, yritän suunnitella työpäiväni niin, että olisi aikaa siihen kiireettömään kohtaamiseen. Kulttuurihoitajana olen se erilainen lähihoitaja, kun rupean laulamaan ja soittamaan ja laulattamaan.

Teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Sorjosen työkaluina vanhusten palvelukeskuksessa ovat olleet kynä ja paperi.
– Pitää olla tuntosarvet herkkinä ja antaa itselleen aikaa kuunnella ja katsella, päästä osaksi ihmisten arkea. Otin muistikirjan ja kynän ja jututin asukkaita. Olin läsnä ja kirjoitin tarinoita ja kohtaamisia ylös. Tajusin, että tämä on tämän yhteisön ja mun juttu.

– Tavoitteena on, että yhteisöön tulee uusia toimintatapoja ja uusi pohjavire, joka vaikuttaa koko yhteisöön, Sorjonen summaa.

Kuopion kaupungin yhteisötaiteilijat, musiikin, teatterin ja kuvataiteen ammattilaiset, pohtivat kulttuurin ja taiteen merkitystä osana perushoitoa ja hyvinvointia. Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 21'30"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer