Uusia geenihoitoja pahanlaatuiseen aivokasvaimeen

Kimmo Salvén - 12.4.2012 - 08:54:32

Tuoreessa väitöstutkimuksessa kehitettiin uusia hoitomuotoja glioblastoomaan eli pahanlaatuiseen aivokasvaimen hoitoon. Glioblastooma on kaikkein pahanlaatuisin aivokasvain, sillä se on vastustuskykyinen tavanomaisille syövän hoitomuodoille.

Master of Science Agnieszka Pacholskan väitöstutkimuksessa pyrittiin kehittämään keino kasvaimen poistamiseksi ja hoitovalmisteiden viemiseksi kasvaimen leikkausonteloon.
Tavoitteena oli myös luoda ensimmäinen kanin glioblastoomamalli, jossa aiheutetaan kasvain lentiviruksen avulla. Tutkimuksessa onnistuttiin ensimmäistä kertaa todistamaan, että kanille voidaan aiheuttaa gliooma käyttäen lentiviruksella muunneltuja hermon kantasoluja.

Geeniterapia on tehokas molekyylilääketieteen menetelmä monien erilaisten sairauksien hoitoon. Pacholskan väitöstutkimuksessa testattiin glioblastooman hoidossa gliasolujen ohjelmoidun solukuoleman käynnistämiseen ja verisuonten uudiskasvun estämiseen liittyvien geenihoitojen tehoa.

Tutkimuksessa onnistuttiinkin estämään merkittävästi glioblastoomien kasvua ja näin pidentämään glioblastoomaa sairastavien eläinten elinikää.

Tulokset viittaavat myös siihen, että yksi syövän kasvua estävistä mekanismeista on ohjelmoitu solukuolema eli apoptoosi, joka johtuu kaspaasi-3:n lisääntyneestä ilmentymisestä. Toisaalta havaittiin, että kun kaspaasi-3:n lisääntyminen yhdistettiin yleisesti käytettyyn soluja tuhoavaan geenihoitoon, glioblastooman fenotyyppi muuttui siten, että kasvain kykeni helpommin leviämään aivoalueelta toiselle.

Vaikka geenihoitoja on edelleen optimoitava ennen uusiin potilaskokeisiin siirtymistä, väitöskirjatyössä tutkitut uudet hoitogeenit antavat tulevaisuudessa uusia mahdollisuuksia pahanlaatuista aivokasvainta sairastavien potilaiden hoitoon.

Master of Science Agnieszka Pacholskan molekulaarisen lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Novel animal models and gene therapy applications for glioblastoma multiforme (Uudet eläinmallit ja geeniterapia pahanlaatuisten aivokasvainten hoidossa) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 13.2.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer