Pajusta uusi energianlähde

Kimmo Salvén - 2.5.2012 - 17:34:56

Pajusta kaavaillaan turvesoiden energiakasvia, jolla voitaisiin korvata aiemmin ruokohelvelle asetettuja uusiutuvan energian tavoitteita. VTT:n, Itä-Suomen yliopiston ja Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän yhteinen tutkimushanke kehittää pajun viljelyä, korjuuta ja käyttöä energiaraaka-aineena.

Polttolaitoksilla paju on ruokohelpeä toimivampi vaihtoehto, sillä pajuhake muistuttaa pitkälti puuhaketta ja soveltuu näin hyvin poltettavaksi turpeen ja muun hakkeen kanssa.

Aivan puuhakkeen tasalle paju ei polttoprosessien näkökulmasta kuitenkaan nouse, sillä pajunpoltossa syntyy haketta enemmän tuhkan paakkuuntumista, kattilan likaantumista ja korroosiota. Pajunpoltolle pyritään kuitenkin hakemaan paremmin toimivia ratkaisuja VTT:n tutkimuksissa.

Paju on turvesoilla energiakäytön näkökulman lisäksi muutenkin hyödyllinen, sillä paju kykenee sitomaan turvetuotannossa vapautuvia fosfori-, typpi- ja kiintoainepäästöjä. Pajunviljelyssä voidaankin yhdistää pajubiomassan tuotanto ja turvesoiden valumavesien puhdistaminen, mikä alentaa molempien prosessien kustannuksia.

Tutkimuksessa kokeillaan myös uudenlaista tekniikkaa pajun korjaamiseksi. Uusien menetelmien avulla on tavoitteena saada aikaan kuivempaa ja laadukkaampaa haketta.

Lähde: VTT

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer