Saammeko esitellä: suomalainen superfood eli ruisleipä!

Anne Heikkinen - 2.5.2012 - 11:10:16

Harva elintarvike on saavuttanut niin vankkumattoman suosion kuin perinteinen ruisleipä. Täysjyväruisleipä on paitsi hyvää myös terveellistä; saamme jatkuvasti uutta tutkimustietoa ruisleivän terveysvaikutuksista.

Ruis laskee kolesterolitasoja, tasoittaa verensokerin heilahteluja ja ehkäisee syöpää. Aivan viimeisimpien tutkimusten mukaan sillä on suotuisia vaikutuksia myös elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan.

Itä-Suomen yliopistossa ruisleipää syynätään erityisen tarkkaan metabolomiikan keinoin.

– Metabolomiikka on hyvä työkalu analysoimaan ruisleivän aineenvaihduntatuotteita, lähinnä fytokemikaaleja. Metabolomiikka-analyysillä voidaan karakterisoida ruisleivän sisältämiä aineenvaihduntatuotteita hyvin laaja-alaisesti, kertoo tutkija Kati Hanhineva.

– On ehdottoman tärkeää tuntea elimistön fysiologia ja aineenvaihduntatapahtumat, jotta voidaan selittää, että joku tietty tekijä ravitsemuksessa selittää terveysvaikutukset, professori Hannu Mykkänen täydentää.

 

Kuuntele millaista tutkimusta ruisleivän tiimoilta on meneillään ja millaista leipää kannattaa omaan valita omaan ruokapöytään:

kuuntele Kesto 15'11"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer