Asunnon hinnannousu ei kata putkiremontin kustannuksia

Kimmo Salvén - 14.11.2013 - 13:29:10

Tekemätön putkiremontti pudottaa, tehty putkiremontti nostaa asunnon hintaa. Hinnannousu ei kuitenkaan riitä kattamaan putkiremontin kustannuksia, todetaan tuoreessa kauppatieteiden maisteri Ilja Venäläisen pro gradu -tutkielmassa. Hintanäkökulmasta asunto kannattaisikin myydä ennen ja ostaa jälkeen putkiremontin.

Suuri osa Kuopiossa sijaitsevista kerrostaloasunnoista on rakennettu 1960- ja 70-luvuilla, ja putkiremontin teettäminen on niissä käsillä lähivuosina. Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksella valmistunut pro gradu -tutkielma osoittaa, etteivät putkiremontin kustannukset siirry kokonaisuudessaan asunnon myyntihintaan neliöhinnaltaan ja kooltaan keskimääräisessä kuopiolaisessa kerrostaloasunnossa.
 
Putkiremontin vaikutusta asunnon hintaan ei ole tutkittu aiemmin yliopistotasolla pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ovat kuitenkin Suomen mittakaavassa hyvin poikkeukselliset pelkästään asuntojen hintatason näkökulmasta, joten siellä tehdyistä tutkimuksista ei voida vetää johtopäätöksiä esimerkiksi Kuopion tilanteeseen.
 
Alhaisimmillaan hinnat ovat kolme vuotta ennen remonttia, jolloin putkiremontoitavat asunnot ovat noin kymmenen prosenttia keskimääräistä halvemmat. Vastaavasti putkiremontin jälkeen asuntojen hinnat ovat keskimääräistä korkeammat, ja vuosi remontin jälkeen asunnoista maksetaan hieman yli 16 prosenttia enemmän kuin keskimääräisestä asunnosta.
 
Tutkielmassa havaittiin lisäksi, että sijainti keskustassa nosti kuopiolaisen kerrostaloasunnon hintaa keskimäärin 37 prosenttia ja asunnossa oleva sauna hieman alle 20 prosenttia. Lisäksi talossa oleva hissi, sekä asunnon sijainti kerrostalon ylemmissä kerroksissa vaikuttivat asunnon hintaan positiivisesti. Negatiivisesti asunnon myyntihintaan puolestaan vaikuttivat asunnon ikä, kuntoluokituksen laskeminen ja se, että asunto oli vuokrattu eteenpäin myyntihetkellä.

 

Footer