Suomalaisen tehohoidon tulokset erittäin hyviä

Kimmo Salvén - 19.5.2012 - 09:05:52

Teho-osastoilla hoidetaan potilaita, joille vakava sairaus on aiheuttanut suoranaisen hengenvaaran. Silti useampi kuin neljä viidestä suomalaisesta tehohoitopotilaasta selviää. LL Matti Reinikaisen väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisen tehohoidon tulosten kehitys viime vuosina ja tutkia tiettyjen kiistanalaisten tekijöiden yhteyttä kuolemanvaaraan.

Vuosina 2001–2008 suomalaisilla teho-osastoilla hoidetuista potilaista 18 prosenttia kuoli teho-osastolla tai tehohoidon jälkeen samalla sairaalahoitojaksolla. Sairaalakuolleisuus oli jopa kolmanneksen alhaisempaa kuin kansainvälisissä tutkimuksissa, joissa potilaiden keskimääräinen sairauden vaikeusaste oli samantasoinen.

Hoitotulokset Suomessa paranivat edelleen tutkimusjakson aikana. Erityisesti sydämenpysähdyksen ja elvytyksen jälkeen teho-osastoilla hoidettujen potilaiden kuolleisuus laski samanaikaisesti, kun viilennyshoito otettiin vuosina 2003–2004 käyttöön osana näiden potilaiden hoitoa. Tämän hoidon käyttöönotto on ollut Suomessa selvästi ripeämpää kuin muualla maailmassa.

Tutkimus osoitti tehohoitopotilaiden kuolleisuuden lisääntyvän voimakkaasti iän myötä: yli 80-vuotiaista potilaista kuoli noin 30 prosenttia. Iäkkäimpien ryhmässä miessukupuoli lisää kuolemanvaaraa.

Tehohoidon tarpeen ennakoidaan kasvavan väestön ikääntymisen myötä. Lisää tutkittua tietoa tarvitaan siitä, ketkä potilaat hyötyvät tehohoidosta ja miten kuntoutumista voidaan tukea tehohoidon jälkeen.

LL Matti Reinikaisen väitöskirja Tehohoitopotilaiden sairaalakuolleisuus Suomessa. Katsaus ennustetekijöihin ja hoitotulosten mittaamiseen tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 19.5.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
13 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer