Mikä merkitys on yliopistojen rankinglistasijoituksilla?

Anne Heikkinen - 13.8.2012 - 10:32:18

Kuka juoksee nopeimmin, heittää pisimmälle tai hyppää korkeimmalle. Kuka myy eniten tai kehittää suosituimmat uutuudet. Mitä erilaisimmat ranking-listaukset ovat tapamme laittaa maailman asiat järjestykseen.

Myös yliopistoja on viime vuosina alettu listata paremmuusjärjestykseen erilaisten kriteerien, kuten vertaisarviointien sekä tieteellisissä julkaisuissa tehtyjen siteerausten määrän suhteen. Yksi viimeisimmistä on heinäkuussa julkistettu QS World University Rankings -lista, jonka listoilla keikkuu mukavasti myös suomalaisia yliopistoja.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto– Kyllä näistä listauksista on tullut viime vuosina seurattu yliopiston oman asemoinnin seuraamisen väline. Näillä on iso merkitys myös yliopistojen oman strategisen työn seurantavälineenä, toteaa Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen.

Kuuluisin yliopistoja järjestykseen laittavista listoista on Shanghain Jiaotong-yliopiston ylläpitämä maailman parhaiden yliopistojen listaus. Jukka Mönkkönen kertoo, että tämän lisäksi Suomessa seurataan puolenkymmentä erilaista ranking-listaa.

– Kaikkinensa yliopistojen rankkaus on suhteellisen uusi ilmiö ja osa mittausteollisuutta, mikä yhteiskunnassa kunnassa laajemminkin on. Halutaan saada eksakteja numeroita, joilla verrataan erilaista suorituskykyä. Tämä on yliopistojen suorituskyvyn mittari, jolla saadaan tietyllä tavalla vertailukelpoista dataa.

Ranking-listoilla yliopistojen vertailuperusteina käytetään muun muassa akateemisten asiantuntijoiden tekemiä vertaisarviointeja, merkittävien työnantajien arviointeja sekä tieteellisissä julkaisuissa tehtyjen siteerausten määrää suhteutettuna henkilökunnan määrään.

Itä-Suomen yliopisto sijoittuu QS World University Rankings -listalla 200 parhaan yliopiston joukkoon neljällä tieteenalalla. Akateeminen rehtori toteaa, että sijoitukseen on syytä olla tyytyväinen.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että maailmassa on ainakin noin 15–30 000 yliopistoa ja näissä rankingeissakin on tuhansia yliopistoja vertailuissa mukana. Suomalaisista isoista, monialaisista yliopistoista kaikki sijoittuvat 500 parhaan luokkaan eli kaikki ovat maailmanlaajuisessa vertailussa korkeatasoisia ja kelpo yliopistoja. Siinä mielessä keskustelu siitä, onko Suomessa yksi huippuyliopisto vai useampia laadukkaita yliopistoja on hyvä suhteuttaa maailmanlaajuiseen sijoitukseen. Meillä kaikki yliopistot ovat varsin laadukkaita niin tutkimuksen kuin opetuksenkin suhteen, Mönkkönen summaa.

Kuuntele Mönkkösen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 11'43"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 10 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer