Hermoston kantasolut aivosairauksien tutkimuksen ja hoidon apuna

Kimmo Salvén - 16.10.2012 - 11:39:54

Aivoissa syntyy uusia soluja läpi elämän. Aivojen hermosoluilla on muistitoimintoja parantavia ja aivojen vammautumisesta toipumisessa elvyttäviä tehtäviä ja ominaisuuksia. Toiminnan häiriintyminen taas voi johtaa älyllisiin kehitysvammoihin.

FM Virve Kärkkäisen väitöstutkimuksessa selvitettiin hermoston kantasolujen erilaistumisen mekanismeja.
– Kantasolu on solu, jolla on kyky jakaantua loputtomasti ja kyky muodostaa erilaisia soluja. Kantasolu jakaantuu siten, että toinen solu pysyy kantasoluna ja toisesta solusta erilaistuu jonkin kudostyypi solu, Kärkkäinen taustoittaa.

Aiemmin uskottiin, että syntymän jälkeen uusia hermosoluja ei enää syntyisi. 90-luvulla vahvistui kuitenkin käsitys siitä, että uusia hermosoluja syntyy myös aikuisen aivoissa. Uusien hermosolujen tehtävä ei ole vielä täysin selvillä, mutta eläinkokeiden perusteella oletetaan näiden olevan tärkeitä oppimiseen ja muistamiseen liittyvien prosessien kannalta.
– Tulevaisuudessa hermoston kantasolut voivat tarjota mahdollisuuden hoitaa vaikeita aivojen rappeumasairauksia, joissa hermosoluja on tuhoutunut (ns. kantasoluterapia). Laboratoriossa kasvatettuja kantasoluja voitaisiin siirtää suoraan potilaan päähän. Toinen terapiavaihtoehto voisi olla potilaan omien kantasolujen uudistumiskyvyn aktivoiminen, Kärkkäinen toteaa.

Häkkisen tutkimuksessa selvitettiin mm. sitä, voisiko kantasoluterapia olla yksi Alzheimerin taudin hoitomuoto. Hiirikokeiden tulokset olivat yllättäviä.
– Alzheimer-aivoihin siirretyt kantasolut säilyivät paremmin hengissä ja kulkeutuivat pidemmälle, kuin normaaleihin aivoihin siirretyt kantasolut. Lisäksi merkittävä havainto oli, että siirretyt aivosolut aktivoivat hiiren omien hippokampuksen kantasolujen erilaistumista, Kärkkäinen summaa tutkimuksensa tuloksia.

Kuuntele Virve Kärkkäisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 11'34"

 

FM Virve Kärkkäisen solubiologian alaan kuuluva väitöskirja Multipotent neural stem/progenitor cells as a model of genetic neuronal disease (Hermoston kantasolut auttavat perinnöllisten aivosairauksien tutkimusta ja hoidon kehittämistä) tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 7.9.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 8 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer