Rohkeutta vieraalla kielellä puhumiseen

Anne Heikkinen - 31.10.2012 - 12:28:20

78-vuotias Maija Metsämäki väitteli hiljattain Itä-Suomen yliopistossa vieraan kielen suullisen taidon opetuksen kehittämisen tiimoilta. Ja mikäs oli väitellessä rakkaasta aiheesta, Metsämäen mukaan kielet ja toisaalta musiikki ovat hänen elämänsä kantavia voimia.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoIhmetteleviä kysymyksiä hän tosin kertoo kuulleensa väitöstutkimuksen matkan varrella.
– Mua huvittaa kovasti se, että onko se ikä ainoa asia joka on tässä se kiinnostuksen kohde, sillä toki tässä on kovasti paljon töitäkin pitänyt tehdä. Toisaalta eihän se ihan jokapäiväistä ole, että tämän ikäinen ihminen väittelee. Mutta sanoisin suoraan, että ei mitenkään mahdotonta ole kenen hyvänsä ryhtyä tähän hommaan jos viitsii nähdä vaivaa, Metsämäki toteaa.

Syyskuun lopulla Itä-Suomen yliopistossa tarkastettu tutkimus juontaa juurensa 80-luvulle. Perheessä tapahtuneet suuret menetykset jättivät työn vuosiksi uinumaan.
– Sitten minulle tuli ajatus, että minulla on velvollisuus käyttää aivojani ja siitä tutkimus jatkui edelleen. 10 vuotta sitten kun mieheni kuoli, niin tuli uudelleen vahva ajatus, että työ on kesken ja niin ryhdyin tähän väitöskirjaan.

Metsämäen väitöstutkimuksessa etsittiin uusia, motivoivia ja innovatiivisia opetusmenetelmiä vieraan kielen suullisen taidon opetukseen korkeakoulutasolla.
– Alkuperäinen havaintoni oli, että miksi opiskelijat eivät puhu paremmin vierasta kieltä, vaikka ovat opiskelleet sitä 10–12 vuotta?

Tutkimuksessa selvisi, ettei vieraan kielen puhumisen harjoittamiseen jää riittävästi aikaa. Tekemistä riittää myös siinä, että opiskelijat saadaan voittamaan arkuutensa ja puhumaan vierasta kieltä rohkeammin. Maija Metsämäen mukaan tehokkaita keinoja ovat muun muassa roolipelit ja uuden teknologian soveltaminen kielen opetukseen.

kuuntele Kesto 20'21"

 

Maija Metsämäen soveltavan kielitieteen ja sosiolingvistiikan alaan kuuluva väitöskirja Influencing through Language. Studies in L2 Debate tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 28.9.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 13 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer