Elämäntavat osaksi masennuksen hoitoa

Anne Heikkinen - 6.11.2012 - 15:22:25

Kuva: Pojoslaw

Masennus ja ahdistuneisuushäiriöt ovat yhä useamman riesana, Maailman Terveysjärjestön mukaan ne aiheuttavat vuoteen 2030 mennessä enemmän työ- ja toimintakyvyn menetysvuosia kuin mikään muu sairaus.

Onneksi masennukseen liittyvä tutkimustieto lisääntyy varsin ripeästi – tavoitteena on ymmärtää masennus koko kehon häiriöksi. Näin ollen masennusta pyritään hoitamaan yhä enemmän järeiden keinojen lisäksi myös elämäntapavalinnoilla.

Mutta palataanpa vielä alkujuurille; miksi maallikosta näyttää siltä, että masennus on alati yleisempää?
– Masennus näkyy erityisesti työkyvyn ongelmissa kun työelämä muuttuu ja vaatimukset työelämässä muuttuu. Ihmiset eivät selviä mukana kiristyvässä tahdissa, kuvaa dosentti Soili Lehto Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen lääketiedepäivillä puhunut Soili Lehto kertoo, että oikeastaan keho ei erota stressiä masennuksesta, vaan masennuksen taustamekanismit ovat monella tasolla päällekkäisiä suhteessa psykososiaalisessa stressitilassa todettuihin muutoksiin.

Elämäntapahoito on tehokkainta erityisesti masennuksen ennaltaehkäisyssä.
– Kyllä elämäntapatekijät nousevat arvoonsa, onko ihmisellä jotain hänelle mielekkäitä keinoja vähentää kuormituksen tunnetta. Jos taas ajatellaan ihmistä, joka on jo masentunut, niin pitäisi miettiä liikuntaa, terveellistä ruokavaliota ja riittävää unta. Nämä ovat keskeisiä asioita kun ajatellaan masennuksen tukihoitoa sen kaiken muun tarvittavan hoidon ohella, Soili Lehto listaa.

kuuntele Kesto 6'46"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer