Lapsiperheet hyötyvät vanhempainryhmistä

Kimmo Salvén - 19.11.2012 - 10:39:49

Alle kouluikäisten lasten vanhemmat ja heidän lapsensa hyötyvät perhekeskusten, seurakuntien ja vapaaehtoisjärjestöjen vanhempainryhmistä, todetaan tuoreessa TtM Ari Haarasen väitöstutkimuksessa.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoVertaistuki on yhteiskunnallisesti ja terveyspoliittisesti ajankohtainen aihe. Alle kouluikäisten lasten perheet tarvitsevat tukea arjessa selviytymiseen. Aiemman tutkimustiedon mukaan lasten ja perheiden mukaan ottaminen yhteisöjen toimintaan lisää heidän osallisuuttaan ja vähentää syrjäytymisen riskiä. Lapsiperheiden tuen tarve lisääntyy perhe-elämän taitekohdissa, kuten lapsen syntymän tai perheenjäsenen sairastumisen aikana tai perheitä kohtaavissa äkillisissä ongelmissa.

Ryhmät ovat yksi vertaistuen muoto, jolla tuetaan paikallisesti lapsiperheiden selviytymistä. Vanhemmat saavat ryhmistä arvostusta vanhempina, tietoa, uusia ystävyyssuhteita, virkistystä ja lepoa. Lapset oppivat sosiaalisia taitoja ja tapaavat ikäisiään. Vanhempainryhmät myös selkiyttävät perheenjäsenten rooleja.

Vanhempainryhmät ovat vaikuttavia, kun ryhmänohjaajien luoma vertaissuhde ja ryhmään kuuluvien vanhempien yhteenkuuluvuuden tunne tuottavat myönteisiä seurauksia vanhemmille ja heidän lapsilleen.  Myönteisiä seurauksia lisäävät ryhmän sopiva koko, jäsenten pysyvyys, ryhmien säännöllinen kokoontumistiheys sekä tilojen tarkoituksenmukaisuus ryhmätoiminnalle.

Ryhmiä järjestettäessä on huomioitava lapsiperheiden erilaiset elämäntilanteet ja heidän tarpeensa aiheiden, ryhmän kokoonpanojen, tilojen ja toimintamuotojen suhteen. Ryhmätoiminnan onnistumiseksi ryhmänohjaajien rooli on merkittävä. Ryhmänohjaajat voivat ohjauksellaan tukea lapsiperheiden terveyttä edistäviä ja ylläpitäviä tekijöitä.

TtM Ari Haarasen väitöskirja Realistinen arviointi lapsiperheiden vanhempainryhmistä – muutokset perheen terveydessä ja vaikuttavuutta edistävät toiminnat tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 23.11.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer