Masennuksella, ruokavaliolla ja metabolisella oireyhtymällä yhteys

Kimmo Salvén - 28.11.2012 - 13:21:58

Niukka foolihapon ja B12-vitamiinin saanti lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun riskiä, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jussi Seppälän väitöstutkimus. Ei-melankolisiin masennusoireisiin puolestaan liittyy kohonnut metabolisen oireyhtymän riski. Näiden uusien havaintojen perusteella melankolinen ja ei-melankolinen masennus voivat olla itsenäisiä masennuksen alatyyppejä ja niillä saattaa olla toisistaan poikkeavia yhteyksiä ruokavalioon ja elimistön tulehdustilaan.

Tutkimuksessa suuri foolihapon saanti jopa puolitti melankolisten oireiden riskin. Korkeat B12-vitamiinipitoisuudet puolestaan madalsivat riskiä kolme kertaa verrokkiryhmää pienemmäksi.
Molemmat havainnot olivat uusia. Ei-melankolisten masennusoireiden ryhmässä vastaavaa riskin nousua ei havaittu.

Myös ei-melankolisiin masennusoireisiin havaittiin liittyvän melankolisiin verrattuna yli kaksi kertaa suurempi metabolisen oireyhtymän riski.

Tulosten perusteella taipumus metaboliseen oireyhtymään voi liittyä erityisesti ei-melankolisiin masennusoireisiin. Melankoliset oireet olivat puolestaan yhteydessä niukempaan ravinnon foolihappoon ja B12-vitamiiniin. Tämä voi viitata siihen, että melankolinen ja ei-melankolinen alatyyppi voivat olla itsenäisiä masennuksen alatyyppejä ja että niillä saattaa olla toisistaan poikkeavat taustatekijät tulehduksen ja ravitsemuksen osalta.

Löydöksillä saattaa olla vaikutusta masennuksen diagnostiikkaan, hoitokäytäntöihin ja seurantaan, koska lisääntyneen metabolisen oireyhtymän riskin takia voi olla aiheellista välttää painoa lisäävien masennuslääkkeiden käyttöä niillä, joilla masennuksen oireet ovat enemmän ei-melankolisia. Ruokavalion merkitys voi taas korostua melankolisten oireiden yhteydessä.

LL Jussi Seppälän väitöskirja Depressive symptoms, metabolic syndrome and diet tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 30.11.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer