Paljonko on paljon lääkekustannuksissa?

Anne Heikkinen - 14.11.2012 - 09:48:53

Proviisori Timo Purmosen väitöstutkimuksessa kehitettiin ja sovellettiin lääketaloustieteellisiä menetelmiä, joita voidaan hyödyntää syöpälääkkeiden kustannusvaikuttavuuden arvioinnissa.
– Monesti kun julkisuudessa puhutaan kustannusvaikuttavasta, sillä tarkoitetaan halvinta vaihtoehtoa. Nämä eivät kuitenkaan ole synonyymejä keskenään. Ajatuksena on tunnistaa ne hoidot, joilla saavutetaan eniten hyötyjä, eikä pyritä kustannusten minimointiin, Purmonen täsmentää.

Syöpäsairaudet ovat yksi merkittävimmistä kuolleisuutta ja sairastavuutta aiheuttavista sairauksista. Arvioiden mukaan syöpien hoito maksaa Suomessa jo nyt yli miljardi euroa vuodessa ja tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Esimerkiksi markkinoille tulevien uusien täsmälääkkeiden hintalaput ovat huimaavia.
– Nykymenolla yhteiskunnan varat terveydenhuoltoon eivät millään riitä, koska väestö ikääntyy, ja palvelujen kysyntä kasvaa koko ajan. Lisäksi hinnoilla on taipumusta kohota ja uudet lääkkeet ovat kalliimpia kuin vanhat.

– Uusissa syöpälääkkeissä kuukausikustannus yhden potilaan kohdalta voi olla jopa 10 000 euroa. Kolmetuhatta tai neljätuhatta euroa kuukaudessa on tyypillinen kustannus munuaissyövässä, Timo Purmonen kertoo.

Kliiniseen työhön ja yhden potilaan hoitokustannusten laskemiseen Purmosen tutkimus ei anna eväitä.
– Väitöksessä kehitettyjä menetelmiä voidaan hyödyntää uusien syöpälääkkeiden käyttöönotto-päätöksien yhteydessä sekä kansallisella että sairaanhoitopiiritasolla.

kuuntele Kesto 12'38"

 

Proviisori, KTM Timo Purmosen väitöstutkimus Pharmacoeconomic methods for estimating cost-effectiveness and budget impact of cancer treatments in Finland tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 27.10.2012.

 

Footer