Tutkimus selvitti iskelmän yksinäisyyttä

Kimmo Salvén - 19.12.2012 - 10:04:39

Yksinäisyys on suomalaisen iskelmän keskeinen teema. Tuore tutkimus osoittaa, että iskelmien kuvaama yksinäisyys on säilynyt melko samanlaisena 1950-luvulta nykypäivään.

Professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta sekä muusikko ja sanoituskouluttaja Matti Huhta analysoivat tutkimuksessaan sataa suomalaista iskelmää, jotka oli koottu 1950- ja 1960-lukujen sekä vuoden 2000-jälkeisistä iskelmähiteistä.

Yksinäisyydestä kertovissa iskelmissä toistuvia ilmaisuja ovat pimeys, kylmyys ja tyhjyys. Tyypillisimmillään yksinäisyyttä koetaan syksy- tai talviyönä kaupunkiasunnon sängyllä tai ikkunasta ulos katsellen. Yksinäisissä asunnoissa tunnetaan eniten levottomuutta, katumusta, pettymystä ja toivoa. Myös autio ranta on suosittu yksinäisyyden paikka. Maaseutu sen sijaan on pikemminkin yhteisöllisyyden ja inhimillisyyden areena.

Olennainen muutos menneiden vuosikymmenten ja nykyiskelmän välillä on, että naisten esittämät kappaleet ovat nykyisin useammin naisten sanottamia. Laulujen kuvaamista tunteista kaipaus on ylivoimaisesti yleisin, ja sen merkitys on korostunut ennestään. Levottomuus tunteena on kappaleissa yleistynyt ja suru puolestaan vähentynyt. Kun menneiden vuosikymmenien iskelmät kuvasivat baareja ja kaupunkeja, on nykyiskelmissä siirrytty teille ja asuntoihin. Toiminnoista tärkeimpiä ovat käveleminen, itkeminen ja katseleminen.

Sosiaalitieteissä yksinäisyys on tärkeä teema, sillä sen kielteiset vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat selkeitä.
Saari ja Huhta tarkastelivat tutkimuksessaan suomalaisten iskelmälyriikoiden yksinäisyyskuvauksia kulttuurisena ilmiönä. Suomalaisessa sosiologisessa kulttuurintutkimuksessa yksinäisyyttä on tarkasteltu vähän. Yksinäisyyttä rock- ja iskelmälyriikoiden aiheena on myös tutkittu kansallisesti ja kansainvälisesti vähän.

Tutkimusartikkeli, "Tyhjät huoneet huutaa kaipuutaan” – Yksinäisyys suomalaisessa iskelmälyriikassa, ilmestyi Kulttuurintutkimus-lehden viimeisimmässä numerossa (4/2012).

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer