Ilmastonmuokkaus on mahdollista, mutta arveluttavaa

Anne Heikkinen - 22.4.2016 - 07:54:00

Ilmaston lämpenemistä olisi mahdollista hidastaa ja hetkellisesti jopa pysäyttää kasvattamalla keinotekoisesti ilmakehän pienhiukkaspitoisuutta. Pienhiukkasia pääsee ilmakehään paitsi ihmisen toiminnan seurauksena myös luontaisesti esimerkiksi metsäpalojen ja tulivuoren purkausten yhteydessä tai vaikkapa aavikon hiekkapölystä.

Voisiko tätä hiukkasmassaa lisäämällä oikeasti hillitä ilmaston lämpenemistä?
– Kyllä voi, vastaa asiasta juuri väitellyt Ilmatieteenlaitoksen tutkija FM Anton Laakso.

Hänen väitöstutkimuksessaan tarkasteltiin ilmekehän pienhiukkasten kykyä viilentää ilmastoa sekä niiden aiheuttamia seurauksia globaalien ilmastomallien avulla.

– Ilmastonmuokkauksen ajatus ei ole uusi, jo viime vuosisadan puolivälissä on ajateltu, että ilmastoa voidaan muokata ja viilentää. Viimeisen kymmenen vuoden ajan asiaa on aktiivisemmin tutkittu ja julkaisujen määrä on kasvanut, Laakso kertoo.

Laakson tutkimuksessa erittäin tehokkaaksi tavaksi viilentää ilmastoa osoittautuivat yläilmakehään kuljetetut pienhiukkaset. Käytännössä tätä konstia voisi käyttää lentoliikenteessä.

– Tässä voitaisiin käyttää hyväksi kaupallista lentoliikennettä. Tarvittaisiin yläilmakehässä lentäviä yliäänikoneita eli Concordeja, joiden polttoaineen rikkipitoisuutta voisi lisätä ja siten tehdä ilmastonmuokkausta normaalin lentoliikenteen yhteydessä.

Ihan harmitonta ilmaston keinotekoinen käpälöiminen ei toki ole, koska sillä voi olla arvaamattomia seurauksia esimerkiksi sateisuuteen.

– Ilmastonmuutosta vastaan on taisteltava vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä, sillä ilmastonmuokkauksesta olisi parhaimmillaankin vain väliaikainen apu. Iso kysymys on, että kuka päättää tehdäänkö ilmastonmuokkausta ja missä sitä tehdään. On myös moraalinen kysymys onko tämä oikein, haluammeko kasvattaa ilmakehän epäpuhtauksia, Anton Laakso toteaa.

kuuntele Kesto: 18'39"

 

Ilmatieteen laitoksen tutkijan, FM Anton Laakson väitöskirja Modelling radiative and climate effects of aerosols: from Anthropogenic emissions to geoengineering tarkastetiin Itä-Suomen yliopistossa 9.4.2016.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer