Huonosti liikkuvien ikäihmisten liikuntakykyä voidaan parantaa

Kimmo Salvén - 25.1.2013 - 08:17:12

Liikuntarajoitteisten, yli 75-vuotiaiden ikäihmisten toimintakykyä voidaan ylläpitää tai jopa parantaa yksilöllisillä terveysinterventioilla, todetaan laaja-alaisessa ja moniammatillisessa kuopiolaistutkimuksessa. Suomen Geriatrit ry palkitsi tammikuussa tutkimukseen perustuvan artikkelin vuoden geriatrisena julkaisuna.

Ikääntyessä liikuntarajoitteiden riski kasvaa. Liikuntakyvyn heikkous lisää kotiin saatavien palvelujen ja pitkäaikaisen ympärivuorokautisen hoivan tarvetta.

Tutkimukseen osallistui tuhat vähintään 75 vuotta täyttänyttä henkilöä, jotka satunnaistettiin interventio- ja vertailuryhmään. Tutkimukseen osallistuneiden keski-ikä oli reilut 80 vuotta.

Interventioryhmään kuuluvat haastateltiin, heidän toimintakykynsä testattiin, ravitsemustila selvitettiin, suun terveys tarkastettiin ja lääkäri teki kliinisen tutkimuksen. Jos joillakin näistä osa-alueista ilmeni tarvetta parantaa tilannetta, toimenpiteet suunniteltiin yksilöllisesti. Jokaiselle laadittiin lisäksi henkilökohtainen liikuntaohjelma ja kaikille tarjottiin mahdollisuutta kuntosalilla tapahtuvaan tasapaino- ja lihasvoimaharjoitteluun.

Tutkimuksen aikana liikuntarajoitteisten osuus pieneni interventioryhmässä ja kasvoi vertailuryhmässä. Intervention päätyttyä liikuntakyky oli huono vain noin joka kymmenennellä (12 %) interventioryhmästä, mutta lähes joka neljännellä (23 %) vertailuryhmästä. Tulokset olivat samanlaisia vielä vuoden kuluttua interventiosta. Erityisen paljon interventiosta hyötyivät ne iäkkäät, joilla oli tuki- ja liikuntaelimistön kipuja.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että laaja-alainen geriatrinen interventio, johon sisältyy yksilöllisiä tarpeen mukaan määrättyjä interventiota, yksilöllinen liikuntasuunnitelma sekä mahdollisuus tasapaino ja lihasvoimaharjoitteluun pitää yllä tai jopa kohentaa iäkkäiden liikuntakykyä.

Interventio toteutettiin Kelan rahoituksella Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion kaupungin yhteistyönä. Tutkimukseen osallistui myös Jyväskylän yliopisto.

Suomen Geriatrit ry:n mukaan tutkimus oli ajankohtainen ja hyvin tehty, iäkkäiden toimintakyvyn parantamiseen tai ylläpitämiseen tähtäävä todellisen elämän interventiotutkimus, jossa oli vahva moniammatillinen ote.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer