Musiikki rikkoo rajoja ja pinttyneitä asenteita

Anne Heikkinen - 17.1.2013 - 10:39:01

Ripakka ja rytmikäs rap-musiikki kajahtaa sekä venäjäksi että karjalaksi iisalmelaisen Juhani Ahon koulun salissa. Räppärit Ondrei ja Black Diamondzz tuovat yläkouluikäisille nuorille musiikkimaistiaisia lähinaapuristamme.

Vierailu on osa Pohjois-Savossa meneillään olevaa Verraton venäjä -hanketta, jonka tavoitteena on edistää ja lisätä venäjän kielen opiskelua kouluissa.
– Venäjän osaajia tarvitaan työelämässä, sillä meillä on esimerkiksi paljon turisteja täällä. Lapsena aloitettu kieli ehtii kertyä vahvaksi ja eritoten venäjän kohdalla olisi hyvä, että opinnot on aloitettu varhain, silloin saadaan aikuisiällä todella hyvä kielitaito, toteaa Verraton venäjä -hankkeen koordinaattori Marjo Markkanen.

Kuuden pohjoissavolaisen kunnan yhteisen hankkeen tarkoituksena on luoda myönteisiä mielikuvia Venäjästä, sen kulttuurista ja kielestä. Markkanen kertoo, että nurjiin asenteisiin törmää edelleen.
– Vielä paljon näkee ja kuulee vanhoja asenteita venäjän kieltä ja Venäjää kohtana. Nyt pyritään vaikuttamaan asenteisiin, että saataisiin kieltä ja kulttuuria tuotua positiivisella tavalla esille.

 

Räppiä kielen säilymiseksi

Ondrei ja Black Diamondzz vetävät Iisalmessa mukavan kuuloisen minikeikan. Musiikki on tarttuvaa ja voisi kuulua myös vaikkapa suomalaisen radion soittolistalta.
– Musiikki on yleismaailmallinen kieli. Musiikkia voi ymmärtää vaikka ei ymmärrä sanoja, tunne välittyy silti, vakuuttaa Black Diamondzz.

Karjalankielisellä Ondreilla sen sijaan on myös henkilökohtainen missio; hän haluaa räpätä rakkaan kielensä puolesta.
– Nuorisosta vain pieni osa osaa karjalan kieltä ja haluan omalta osaltani edistää kieltä nuorison keskuudessa. Olen ylpeä, että voin osoittaa nuorisolle, että karjalan kieli on elossa oleva kieli, jolla voi myös laulaa, Ondrei kertoo.

Kuuntele tunnelmia keikalta, tulkkina toimii venäjän kielen lehtori Marjo Määttänen Iisalmen lyseosta:

kuuntele Kesto 18'05"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer