Onko karismaattisuudelle sijaa majatalossa?

Anne Heikkinen - 23.5.2013 - 09:59:31

Uskonnollinen karismaattisuus nousi julkisuuteen tänä keväänä, kun maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran kerrottiin ajavan rukouksen avulla pois ihmistä riivaavia demoneja. Mutta mitä karismaattisuus ja siihen liitetyt armolahjat oikeastaan ovat? Entä onko karismaattisuudelle sijaa jäyhässä kansankirkossamme?

– Karismaattisuus on ilmiö, joka pitää ottaa todesta. Se on suuntaus, joka maailmanlaajuisesti kasvaa kaikkein eniten, koska ihmisten tarve kokemuksellisuuteen kasvaa ja mitä ahtaammalla ihmiset ovat, sitä suurempi tarve näyttäisi olevan sillä, että ei vain pää kuule jotakin vaan koko ihminen voi tuntea ja kokea jotakin, toteaa TT Aulikki Mäkinen.

Tilausta kokemukselliselle uskolle on siis ilmassa, mutta jäitä on syytä pistää hattuun tässäkin asiassa.
– Karismaattisuuteen liittyy helposti myös vaaroja niin kuin kokemuksellisuuteen aina liittyy. Jos kokemuksellisuus ilman järjen ääntä saa liian suuren painoarvon niin sitten helposti mennään liukkaalle jäälle ja joku muu alkaa sanoittaa sitä, miten minun tulee elää, tehdä ja toimia ja silloin ollaan vaarassa.

 

Suurin niistä on rakkaus!

Profetoiminen, kielillä puhuminen, sairaiden parantaminen ja hengen erottaminen - maallikon korvaan armolahjoista puhuminen kuulostaa varsin vieraalta.
– Meillä kirkossa ja seurakunnissa ollaan suhtauduttu aika nihkeästi erityisiin armolahjoihin, armolahjat ovat meille kulttuurisesti vieras ilmiö. Suomalaiset eivät kovin helposti tunne olevansa kotona sellaisessa ympäristössä, Mäkinen vahvistaa, mutta toivoo samalla, että arkisia armolahjojamme, osaamistamme ja kykyjämme, nähtäisiin ja arvostettaisiin myös armolahjoina.
– Apostoli Paavalin mukaan suurin armolahjoista on rakkaus.

– Karismaattiset ilmiöt ovat tulleet jäädäkseen, mutta seurakunnat ovat entistä tarkempia siitä, että äärikarismaattiset liikkeet eivät pääse seurakuntiin pitämään omia tilaisuuksiaan. Mutta kokemuksellisuus ja sen tarve kasvaa, sille täytyy olla tilaa tavalla tai toisella seurakunnan arjessa, Aulikki Mäkinen sanoo.

Kuuntele Mäkisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 20'32"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer