Tutkijat selvittävät leipäjonojen organisointia Suomessa

Kimmo Salvén - 13.8.2013 - 08:02:58

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyvä tutkimushanke selvittää ilmaisruoanjakelun organisoitumista Suomessa, jakeluun osallistuvien järjestöjen näkemyksiä sekä Raha-automaattiyhdistyksen roolia toiminnassa.

Huono-osaisuus on yleistynyt ja muuttunut aikaisempaa näkyvämmäksi muun muassa leipäjonojen vakiintumisen myötä. Suomessa arviolta 20 000 – 25 000 ihmistä hankkii viikoittain ruokansa leipäjonojen kautta. Ilmaisruoanjakelu tavoittaa suuren osan kaikkein huono-osaisimmasta vähemmistöstä, mutta sen organisoitumisesta ei ole minkäänlaista yleiskuvaa.

Organisoinnin selvittämiseen keskittyy Itä-Suomen yliopiston Kuopion hyvinvointikeskus KWRC:ssä käynnistyvä Leipäjonot Suomessa -tutkimusprojekti, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys (RAY). Tutkimusprojektin tavoitteena on selvittää kuinka suurten kaupunkien leipäjonot ovat organisoituneet ja mikä on RAY:n rooli toiminnassa. Lisäksi selvitetään muun muassa sitä, millä tavoin leipäjonotoiminnassa mukana olevat järjestöt näkevät tarpeet ja mahdollisuudet auttaa huono-osaisimpia muilla tavoin kuin ruokaa jakamalla.

Tutkimusprojekti toteutetaan yhteiskuntatieteiden laitoksella syksyn 2013 aikana. Projektin kustannukset ovat yhteensä 29 000 euroa. Tutkimuksesta vastaa tutkija Maria Ohisalo kahden tutkimusavustajan kanssa ja tutkimusta johtaa professori Juho Saari. Tutkimus tehdään tapauskohtaisesti haastattelemalla ruoanjakelusta vastaavia organisaatioita ja tutustumalla niiden asiakirjoihin kymmenellä paikkakunnalla. Määrällistä ja laadullista tutkimusotetta yhdistävän projektin tutkimusraportti valmistuu syksyn aikana.

Tutkimusprojekti on osa laajempaa ’Huono-osaisin Suomi’ -tutkimushankekokonaisuutta, jossa tutkitaan leipäjonoissa käyvien hyvinvointia ja terveyttä, palvelujen ja tulonsiirtojen käyttöä sekä kokemuksia ruoka-avusta ja avunsaannista. Lisäksi selvitetään muun muassa leipäjonoissa käyvien luottamusta viranomaisia ja muita ilmaisruokaa jonottavia kohtaan.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer