Magneettistimulaatio antaa uutta apua moniin sairauksiin

Kimmo Salvén - 23.3.2013 - 18:23:42

Navigoitu transkraniaalinen magneettistimulaatio mahdollistaa aivojen rakenteiden tutkimuksen kallon läpi, aivoihin varsinaisesti kajoamatta. Näin aivokuorta manipuloimalla voidaan myös antaa hoitoja vaikkapa masennukseen.

Kuopiosta, Turusta, Helsingistä ja Oulusta löytyvää laitteistoa kohtaan on paljon mielenkiintoa niin tutkimuksen kuin hoitojen antamisenkin osalta.
– Aivojen stimulaatiota on osattu tehdä parikymmentä vuotta, mutta tämä navigoitu magneettistimulaatio on suhteellisen uusi suomalainen keksintö, esittelee laitteistoa KYSin ylilääkäri, professori Esa Mervaala.

Tekniikan kantaisä löytyy sähköshokkihoidoista. Myöhemmin magneettistimulaatioksi kehitetyllä tekniikalla on voitu kohdentaa magneettinen pulssi summittaisemmin, käytännössä lähinnä oikealle tai vasemmalle aivopuoliskolle, mutta nykyinen navigoitava tekniikka kohdentaa pulssin millimetrin tarkasti haluttuun kohtaan. Stimulaattorista johdetaan kelaan parin teslan suuruinen virta, jonka muodostama magneettinen sähkökenttä läpäisee kallon helposti, ja aktivoi aivokuoren hermosoluja.

Olemme Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutustumassa laitteistoon. Tällä kertaa laitteistolla ollaan tekemässä prekliinistä tutkimusta, jossa kerätään tietoa mahdollisesti suoritettavaa aivoleikkausta varten. Tutkimuksessa kerätty data saadaan siirrettyä leikkauksen tueksi suoraan leikkaussaliin.
– Tänä aamuna tehdään paikannusta, puhutaan kriittisten aivoalueiden paikannuksesta. Selvitetään ne aivoalueet, joita leikkauksessa ei voida leikata pois.

Nyt tehtävä tutkimus on siis kertatutkimus. Lisäksi magneettistimulaatiota voidaan hyödyntää erilaisten sarjahoitojen antamisessa. Yksi kiinnostavista kohteista on masennuksen hoito.
– Hoitoja voidaan antaa esimerkiksi kuuden viikon ajan joka päivä. Tällaisesta on jo hyviä kokemuksia ympäri maailmaa, ja Käypä hoito -suosituksessa magneettistimulaaito on otettu mukaan hyväksyttynä masennuksen hoitomuotona. Hoitovaste on suurin piirtein samaa mitä saadaan masennuksen lääkehoidolla, Mervaala toteaa.

Magneettistimulaatiosta voi olla etua etenkin silloin, kun sopivaa lääkitystä masennukseen ei syystä tai toisesta löydy. Masennuksen lisäksi laitteistoa käytetään mm. kivunhoidossa, aivohalvauksen kuntoutuksessa, tinnituksen hoidossa ja erilaisten lihasvasteiden mittauksessa. Myös lääketieteellisen tutkimuksen näkökulmasta tekniikka on kiinnostava, uusia tutkimussovellutuksia ja ajatuksia tuleekin valittavaksi asti.

Lähdetään kuulemaan, miten aivokuorta magneettisilla pulsseilla oikein kutitetaan, tällä kertaa tehdään prekliinistä tutkimusta Essille, jonka aivoleikkauksesta tehdään päätöksiä näiden tutkimusten perusteella.

Alaan liittyvästä tutkimuksesta ja hoidoista meille kertoo KYSin ylilääkäri, professori Esa Mervaala ja varsinaista tutkimusta tekee erikoislääkäri Anu Muraja-Murro.

Aluksi sairaalafyysikko Petro Julkunen kertoo, mistä navigoidussa transkraniaalisessa magneettistimulaatiossa on oikein kyse:

kuuntele Kesto 27'54"

 

Lähettäjä: Anja (vieras) - 24.3.2013 - 14:08:56

Tehoa on todella pakko olla, kun löytyy käypähoidostakin. Sieltä löytyi masennuksen lisäksi skitsofrenian hoitosuotisukset.
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50023
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi35050

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 23.7.2014 - 12:07:00

Tinnitus, josta olen kärsinyt yli 15 vuotta, yöt ja päivät, apua en ole saanut mistään lääkkeistä enkä hoidoista.Pienen toivon pilkahduksen sain, kun neurologi Jäkälä Joensuun Itessä kertoi, että Kuopiossa Kyssissä on käytössä magneettistimulaatiolaite jolla on saatu positiivisia tuloksia tinnituksen hoidossa. Jäkälä kirjoitti lähetteen,syksyllä 2013, jonka paikallinen Keskussairaala kumosi samantein. Vuoden 2014 alussa hakeuduin taas, nyt Kuopioon, neurologi Jäkälän vast. otolle.Jäkälä kirjoittikin lähetteen ja kertoi, että tilanne on vuoden vaihteen jälkeen muuttunut potilaan kannalta, hän voi hakeutua mihin tahansa sairaalaan, mistä saa haluamaansa hoitoa.Kutsu tuli Kyssiin muutaman kuukauden sisällä korva ja tasapainopolilille. Heti ekana lääkäri kertoi ettei heillä ole käytössä kyseistä hoitomuotoa koko sairaalassa, eikä tinnitukseen ole mitään parannus keinoa keksitty, eikä lääkettä. Tämän olisi voinut kertoa minulle puhelimitse

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer