Tieteen päivät: Lisääntyvät palvelu- ja hoivatarpeet

Kimmo Salvén - 4.9.2013 - 13:38:11

Iäkkäistä puhutaan usein yhtenäisenä joukkona. Tieteen päivillä Kuopiossa puhuneen Sosiaali- ja terveysministeriön sosiaalineuvos Päivi Voutilaisen mielestä iäkkäitä ei pitäisi näin niputtaa, sillä joukkoon mahduu monenlaisia ja monenikäisiä ihmisiä. Väki myös vanhenee eri tavoin, eri tahtiin eripuolilla Suomea.

Voutilaisen mielestä ikääntyminen ei ole kriisi yhteiskunnalle, vaikkakin se on asia mihin tulee varautua. Pitää tosin tietää, mihin varaudutaan.
– Iäkkäiden määrän kasvu ei ole se juttu mihin varaudutaan, vaikka paljon puhutaan palvelutarpeen kasvusta. Paljon olennaisempaa on, missä kunnossa väki ikääntyy, Voutilainen toteaa.

Kuntien tulisi myös tukea terveyden omaehtoista edistämistä. Tähän liittyvät erilaiset rakenteelliset uudistukset sekä tiedon ja osaamisen kehittäminen, esimerkiksi terveydenhoidossa tarvitaan yhä enemmän gerontologista osaamista. Muun muassa muistisairauksien varhainen tunnistaminen nousee yhä tärkeämpään rooliin terveyden edistämisessä.
– Monen vanhuus määrittyy muistisairaudella, kuten Alzheimerin taudilla. Aivojen terveyden edistäminen, virkeänä pitäminen, näillä on hyvin paljon merkitystä sen kannalta, ettei muistisairaus puhkeaisi. Tutkimuksiin on päästävä ajoissa ja hoitoon varhain, jotta niistä on hyötyä.

Ikääntyvien tarpeita tarvitsee ymmärtää ja huomioida paremmin kaikilla sektoreilla, esimerkin Voutilainen antaa liikennesuunnittelusta.
– 55-64-vuotiaista suomalaisista 90 % ennättää hyvin ylittämään kadun vihreiden palaessa. 85-vuotta täyttäneistä 40 % ennättää ylittämään kadun vihreällä valolla. Kaikkialla on otettava iäkkäiden ihmisten tarpeet ja toimintakyky huomioon, hän havainnollistaa.

Miten väestön ikääntymiseen pitäisi varautua, mitä toi mukanaan vanhuspalvelulaki - ja millaista asennemuutosta kaivataan suhtautumisessamme väestörakenteen muutokseen?

Kuuntele Päivi Voutilaisen puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 25'09"

 

Puheenvuoro on taltioitu Itä-Suomen yliopiston järjestämiltä Tieteen päiviltä.
Lisää Tieteen päivien antia:

Katso myös:

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 13 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer