Tunnetaidot ehkäisevät väkivaltaa

Anne Heikkinen - 11.9.2013 - 14:44:40

– Sosioemotionaalinen terveys on kykyä ilmaista tunteita ja käyttäytyä tarkoituksenmukaisesti ja aidosti. Savoksi se on immeiseksi olemista, muotoilee TtM Minna Rytkönen.

– Se on myös kykyä sopeutua ympäristön odotuksiin, kykyä solmia ja ylläpitää ihmissuhteita, kykyä ilmaista tunteitaan ja tunnistaa toisten tunteita ja ymmärtää niitä.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoSosioemotionaalinen terveys on Minna Rytkösen tuoreen väitöstutkimuksen punainen lanka. Hän on tutkinut vakavan väkivallanteon tehneiden nuorten sosioemotionaalisen terveyden kehitystä ja kehityskulkuja. Tutkimuksen alkusysäys on 2000-luvun alussa, jolloin Suomessa tehtiin poikkeuksellisen monta nuorten tekemää vakavaa väkivallantekoa.

– Silloin mediassa keskusteltiin siitä, mistä nuorten väkivalta johtuu ja keitä ovat nuoret, jotka näitä tekoja tekevät. Sieltä nousi esiin kaksi eri tyyppiä lapsia ja nuoria eli nuoret, joista oli aina uskonut, että heidän kanssaan tulee ongelmia ja nuoret, joista ei olisi ikinä uskonut, että jotain tämmöistä voisi tapahtua. Lapset ja nuoret ovat neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, päiväkodeissa ja kouluissa aikuisten silmien alla, joten miten on mahdollista että jos jo pienestä pitäen nähdään, että kehityskulku menee epäsuotuisaan suuntaan, sitä ei ole pystytty katkaisemaan? Miten voi olla mahdollista, ettei ole huomattu, miten vakava nuoren tilanne on?

Rytkösen väitöstutkimuksessa tunnistettiin kaikkiaan viisi väkivaltaa edeltävää sosioemotionaalisen terveyden kehityspolkua: hallitsematon, syrjäytyvä, tasapainoileva, ajautuva ja kriisiytyvä kehityskulku.

– Sosiaalisten ja tunnetaitojen oppimisen mahdollistaminen on se kaikista tärkein asia. Ne ovat arjessa selviytymisen ja elämässä selviytymisen taitoja. Jos lapsella nuorella on riittävät sosiaaliset ja tunnetaidot, hänen ei tarvitse käyttää väkivaltaa kommunikoidessaan ja ollessaan toisten kanssa, vaan hän pystyy ratkomaan ongelmia ja hallitsemana itsensä.

kuuntele Kesto 15'18"

 

Terveystieteiden maisteri Minna Rytkösen väitöskirja Kehityskulkuja ja väliintuloja. Ekologinen näkökulma vakavan väkivallanteon tehneen nuoren sosioemotionaalisen terveyden kehitykseen tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 16.8.2013.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer