Tieteen päivät: Voiko ruokavaliolla hillitä ympäristönmuutosta?

Kimmo Salvén - 17.9.2013 - 08:04:15

Ruokatuotannolla on tavattoman suuri vaikutus ympäristöömme. Voisimmeko sitten valinnoillamme vaikuttaa positiivisesti ympäristön tilaan tai sen muutokseen? Tästä puhui Tieteen päivillä professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

Kun olimme aiemmin omavaraistuotannossa, näimme suoraan ympäristöstä mitä vaikutuksia ruokajärjestelmällä ympäristön kannalta oli. Esimerkiksi kalastuksen ja maatalouden perinteiset tavat ylläpitivät luonnollista tasapainoa, jolloin ei ylikalastettu tai ryöstöviljelty omia maita ja vesiä joista oltiin paikallisesti myös erittäin  riippuvaisia.
– Kun tästä on irtaannuttu globaaliin ruokajärjestelmään, ollaankin tavattoman monimutkaisessa järjestelmässä. Suoraa näkemystä ja ymmärrystä ruokavalion vaikutuksista ympäristöön mahdoton hallita tämän tyyppisessä järjestelmässä, Kurppa toteaa.

Irtaannumme yhä kauemmas lähituotannosta, mikä näkyy lautasellamme.
– Oikeastaan joka ikisessä lounaslautasessa, joka ikisessä ruoka-annoksessa on globaaleja aineksia, enemmän tai vähemmän.

Kuluttajan on hyvin hankala itse havainnoida ruuan ympäristövaikutuksia. Vaikka meillä olisi lista ympäristövaikutuksista, olisi edelleen hyvin vaikea suhteuttaa erilaisten raaka-aineiden vaikutuksia suhteessa ruoka-aineen merkitykseen esimerkiksi ruokavalion näkökulmasta. Kuluttaja kaipaisikin yhtä yksiselitteistä mittaria, kokonaisindeksiä, jolla ruuan ympäristövaikutuksia voitaisiin verrata helposti.
– Jos me haluamme muodostaa kokonaisindeksin, meidän täytyy mennä keskinäisten merkitysten suhteuttamiseen. Se on asiantuntija-arvointia ja ympäristöpolitiikan tekemistä, mutta jos siihen halutaan mennä, kokonaismittaristo voidaan saada aikaan, Kurppa arvioi.

On myös helppo sortua ajattelemaan, että lähiruoka on automaattisesti ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin saman ruuan tuominen laivalla satojen tai tuhansien kilometrien päästä.
– Jos me puhutaan lähiruuasta, niin logistiikan suhteellinen merkitys pienenee mitä pidempi se kuljetusmatka on. Valtamerilaivakuljetukset on älyttömän energiatehokkaita. Lähiruokaa ei logististen kysymysten avulla voi missään tapauksessa perustella, se on melkein päinvastoin.
– Lähiruuan ongelmana on ne pienet kuljetuserät ja tehottomat kuljetukset, eli se kääntyy itseään vastaan, Kurppa toteaa.

Mutta miten tämän kaiken voi kääntää hyödyttämään ympäristöä?
Kuuntele Kurpan puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 30'37"

 

Puheenvuoro on taltioitu Itä-Suomen yliopiston järjestämiltä Tieteen päiviltä.
Lisää Tieteen päivien antia:

Katso myös:

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer