Metabolinen oireyhtymä samankaltainen eri ikäryhmillä

Kimmo Salvén - 15.2.2014 - 09:59:48

Metaboliset riskitekijät kasautuvat samankaltaisesti lapsilla ja aikuisilla. Näiden riskitekijöiden kasautuminen lisää tyypin 2 diabeteksen, sydäninfarktin ja verenkiertoelinsairauksista johtuvien ennenaikaisten kuolemien riskiä aikuisilla, todetaan Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.

Ylipainon lisääntymisen myötä myös metabolisten riskitekijöiden kasautuminen on yleistynyt lapsilla. Mikäli liikunta- ja ravitsemustottumukset eivät muutu parempaan suuntaan lapsuusiässä, metabolinen oireyhtymä jatkuu todennäköisesti aikuisikään saakka, minkä seurauksena riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja verenkiertoelinsairauksiin sekä kuolla ennenaikaisesti kasvaa. Metabolisen oireyhtymän määritelmä on ollut viime aikoihin saakka kiistanalainen erityisesti lapsilla, vaikka sen osatekijät ovat olleet jo pitkään tiedossa. Epäselvää on ollut myös, ovatko metabolisen oireyhtymän osatekijät samat lapsuus- ja aikuisiässä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin metabolisen oireyhtymän osatekijöiden kasautuvan samankaltaisesti lapsilla ja eri-ikäisillä aikuisilla sukupuolesta riippumatta. Kuitenkin keskivartalolihavuus korostui suhteellisesti vähemmän lapsilla kuin aikuisilla, ja kohonnut verenpaine korostui keski-ikäisillä miehillä suhteellisesti enemmän kuin lapsilla ja vanhemmilla miehillä ja naisilla. Ennakko-odotusten mukaisesti riskitekijöiden tasot olivat aikuisilla korkeammat kuin lapsilla. Tämä kaikissa ikäluokissa havaittu metabolisten riskitekijöiden kasautuminen lisäsi tyypin 2 diabeteksen, sydäninfarktin ja verenkiertoelinsairauksista johtuvien ennenaikaisten kuolemien riskiä aikuisilla.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että lääketieteessä yleisesti käytettyjä metabolisten riskitekijöiden raja-arvoja matalammat riskitekijöiden tasot ovat haitallisia erityisesti, jos riskitekijöitä on useampia. Tulosten perusteella tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskin arvioinnissa tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota useiden riskitekijöiden tasoihin. .

Tulosten perusteella tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien ehkäisyyn on syytä panostaa parantamalla elintapoja ja tarvittaessa lääkityksellä jo lapsuusiässä. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 8 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer