Sovittelu ratkoo työyhteisöjen konflikteja

Anne Heikkinen - 14.2.2014 - 09:31:49

Työpaikkakiusaaminen ja työyhteisöjen hyvinvointi ovat olleet korostetusti tapetilla alkuvuoden aikana. Miksi työyhteisöt ovat niin alttiita erilaisilla konflikteille ja miten ristiriitatilanteita pitäisi ratkoa?

Työyhteisösovitteluun perehtynyt osastonhoitaja Jari Haapala Kuopion yliopistollisesta sairaalasta toteaa, että konfliktit kuuluvat elämään, eikä niistä päästä koskaan eroon - olennaista on kuinka niihin suhtaudutaan.

– Konfliktit ovat joko työntekijöiden välisiä tai esimies-alais -konflikteja, jotka voivat lähteä ja yleensä lähtevätkin hyvin pienistä asioista liikkeelle. Ei tervehditä tai toinen kokee olevansa huumorintajuinen ja toinen taas ottaa huumorin loukkauksena. Konfliktit kuuluvat elämään ja niistä ei päästä koskaan eroon, olennaista on se, pystytäänkö niitä ratkaisemaan ja ennen kaikkea mahdollisimman nopeasti. Jos ne jäävät hautumaan pinnan alle, niin äärimuotona on että voi tulla esimerkiksi masennuksesta johtuvia sairauspoissaoloja tai muita mielenterveyden ongelmia. Ääritapauksessa työntekijä voi joutua jopa sairaseläkkeelle. 

Suomella on kyseenalainen kunnia keikkua tilastojen kärjessä työpaikkakiusaamisen yleisyyden suhteen Koko Euroopankin mittakaavassa.

– Se ei tietenkään ole hyvä asia ja sille pitää tehdä jotain. On hyvä asia, että asioista puhutaan työpaikoilla avoimesti ja lähdetään miettimään, että mitä se kiusaaminen on ja mitä se pitää sisällään ja mitä me tehdään jos havaitaan, että joku tulee kiusatuksi. Tarvitaan laajapohjaista tietoisuuden lisäämistä tästä asiasta, Jari Haapala toteaa. 

Työyhteisösovittelu on osoittautunut tehokkaaksi ja toimivaksi tavaksi ratkoa työyhteisöissä esiintyviä ristiriitoja ja ongelmia.
– Sovittelu on sellaisten työyhteisöjen ristiriitojen ratkaisemista, mitä ei paikan päällä ole pystytty omin voimin ratkaisemaan, Haapala selittää.

Kuuntele miten työyhteisösovittelu käytännössä toimii:

kuuntele Kesto 15'27"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer