Lasten vapaa-ajanviettopaikat tiedetään aiempaa paremmin

Kimmo Salvén - 21.3.2014 - 16:33:09

Vanhemmat tietävät nykyisin entistä paremmin lastensa viikonloppuiltojen viettopaikat Kuopiossa, todetaan valtakunnallisessa vuoden 2013 kouluterveyskyselyssä. Myös keskusteluvaikeudet vanhempien kanssa ovat vähentyneet ja alkoholin käyttö sekä humalajuominen ovat vähentyneet.

– Kuopion lukio-opiskelijoiden tulokset ovat kaiken kaikkiaan selkeästi aiempia vuosia myönteisempiä, eikä mitään yleisiä huolenaiheita noussut, kertoo Kuopion kaupungin hyvinvointikoordinaattori Säde Pirttimäki.

Tupakoivien osuus Kuopiossa on vähentynyt muilla paitsi ammatillisten oppilaitosten opiskelijoilla, mutta vastaavasti nuuskan käyttö on lisääntynyt sekä yläluokilla että erityisesti lukioissa.

Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoilla vahva humalatila on kaksi kertaa yleisempää kuin lukion ensimmäisten vuosien opiskelijoilla. Taso on kuitenkin pysynyt samana viimeisten vuosien aikana, mutta on valtakunnallista tasoa korkeampi. Pojilla vahva humala on yleisempää kuin tytöillä. Myös huumeiden kokeilu on ollut ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla kaksi kertaa yleisempää kuin lukio-opiskelijoilla.

 

Lisää yhteistyötä ja keinoja tarvitaan häirintään ja kiusaamiseen

Valtakunnallisen keskiarvon mukaan seksuaalista häirintää on kokenut jopa 60 % tytöistä ja 33 - 46 % pojista. Kuopion peruskoululaisista 55 % ja lukiolaisista 50 % on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti, ja tytöt huomattavasti useammin kuin pojat.

– Seksuaalisen häirinnän yleisyys on erittäin huolestuttavaa. Lisäksi tarvitsisimme yhteistyötä eri järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa uusien keinojen miettimiseen myös koulukiusaamisen vähentämiseksi, Säde Pirttimäki pohtii.

Ammatillisten oppilaitosten ensimmäisten vuosien opiskelijat ovat kokeneet selkeästi aiempaa yleisemmin fyysistä uhkaa vuoden aikana. Nyt uhkan kokemukset olivat 23 %, kun kolme vuotta sitten niiden osuus oli 16 %.

Tulosten mukaan kuopiolaisista oppilaista vain 22 % koki, että heillä on hyvät tiedot seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

 

Opiskeluvaikeudet lisääntyneet

Koulutyöhön liittyvän työmäärän kokee liian suureksi 40 % Kuopion peruskoululaisista ja lukiolaisista nuorista ja 22 % ammattiopiskelijoista. Myös opiskeluvaikeudet ovat lisääntyneet kaikilla kouluasteilla sekä Kuopiossa että valtakunnallisesti.

Kuopion ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista jopa joka viides on hakenut apua masentuneisuuteen ammattiauttajalta. Peruskoulun yläluokkalaisista Kuopiossa ammattiapua on hakenut 17 %. Niska- tai hartiakipuja on noin joka kolmannella tai useammalla kaikista tutkituista. Tytöt kokevat terveytensä huomattavasti huonommaksi kuin pojat niin peruskouluissa, lukioissa kuin ammatillisissa oppilaitoksissa.

Ammatillisten oppilaitosten ensimmäisten luokkien opiskelijat kokevat terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, joskin se on valtakunnan tasoa. Liikunnan harrastaminen on lisääntynyt lukiolaisilla ja vähentynyt ammatillisten oppilaitosten opiskelijoilla.

– Vielä kaivataan paljon vahvaa ja vastuullista vanhemmuutta nuorten kanssa. Rajoja ja rakkautta tarvitaan, että lapset menevät ajoissa nukkumaan, saadaan ruutuaika kohtuulliseksi ja lisää liikuntaa arkeen, Pirttimäki arvioi.

Kouluterveyskysely on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) noin kahden vuoden välein toteuttama valtakunnallinen kysely, jolla arvioidaan nuorten elinoloja, terveyttä ja terveystottumuksia sekä kouluoloja ja oppilashuoltoa. Valtakunnalliset tulokset löytyvät osoitteesta www.thl.fi/kouluterveyskysely.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer