Marjojen flavonoidit johtavat tuoteväärennösten jäljille

Anne Heikkinen - 15.3.2014 - 08:48:28

Kun ostat kaupasta omenamehua tai avaat viinipullon, niin voitko olla varma että tuote sisältää niitä ainesosia joita etiketissä lukee? Nimittäin sitrushedelmä- ja omenamehuväärennökset sekä väärennetty viini ovat yleisimpiä marja- ja hedelmäpohjaisia tuoteväärennöksiä. Marjoista ja hedelmistä valmistettuja tuotteita on väärennetty monin tavoin maailman markkinoilla.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoFM Anja Primetan tuoreesta väitöstutkimuksesta käy ilmi, että marjojen flavonoidit voivat paljastaa niistä tehdyt tuoteväärennökset.
– Jokaisella marjalajilla ja marjasuvulla on tyypilliset tietyt flavonoidit. Eroja voidaan hyödyntää tuotteen aitoutta tutkittaessa. Väärennöksiä on monenlaisia ja tarvitaan myös monenlaisia menetelmiä ja niiden yhdistämistä väärennösten selvittämiseen, Primetta selventää.

Mutta mitä aitoustutkimuksella oikein tarkoitetaan?

– Onko raaka-aine sitä mitä sen väitetään olevan, toisaalta alkuperä, silläkin on merkitystä, sillä tiettyä alkuperää pidetään arvokkaampana ja hintakin on erilainen. Ja sitten on se tuotantoketju valmiiseen tuotteeseen saakka, onko tuote sitä, mitä tuoteseloste tai etiketti väittää se olevan, Primetta kuvaa.

kuuntele Kesto 11'54"

 

FM Anja Primetan väitöskirja Vaccinium-lajien marjojen fenoliset yhdisteet ja niiden käyttö aitousanalyyseissä tarkastetiin Itä-Suomen yliopistossa 7.2.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer