Koulutus vaikuttaa aloittavan yrittäjän luottokelpoisuuteen

Kimmo Salvén - 27.5.2014 - 08:31:21

Tuore väitöstutkimus tarjoaa yrittäjille, luotonantajille ja poliitikoille uutta tietoa aloittavan pienyrityksen luottokelpoisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Kauppatieteiden lisensiaatti Marika Miettisen tutkimuksen perusteella luottokelpoisuutta määrittävät monet yrittäjään, itse yritykseen sekä rahoitukseen liittyvät tekijät. Muun muassa yrittäjän koulutuksella on merkitystä luottokelpoisuuteen toiminnan alkuvaiheessa, mutta sillä ei ollut yhteyttä yrityksen selviytymiseen.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoMiettinen tarkasteli tutkimuksessaan 440 uutta pienyritystä, joista 101 oli lopettanut yritystoimintansa. Tiedot yrityksistä kerättiin Finnveran Oyj:n tietokannasta vuosina 2003–2005.

Tutkimuksessa havaittiin ennen yrityksen perustamishetkeä työttömänä olleiden yrittäjien todennäköisyys hyvään luottokelpoisuuteen olevan korkeampi kuin työssä olleilla. Tätä voi Miettisen mukaan selittää työttömänä olleiden yrittäjien vahva tahtotila olla palaamatta työttömiksi. Toisaalta tutkimuksessa havaittiin, että aiempi kokemus yrittäjyydestä vaikutti luottokelpoisuuteen positiivisesti. Luottokelpoisuutta nostivat myös yrittäjän ikä, oman pääoman osuus sekä yrityksen sijainti suuremmassa kaupungissa. Sen sijaan yrityksen kilpailuasema ei vaikuttanut luottokelpoisuuteen.

Miettinen tarkasteli väitöstutkimuksessa myös niitä tekijöitä, joita luotonantajat painottivat liiketoiminnan kehitysnäkymiä arvioidessaan. Hän havaitsi, että myös tässä yrityksen perustajan ikä sekä työttömyys vaikuttivat arvioon positiivisesti. Positiiviseen arvioon vaikutti myös se, ettei yrityksen perustajalla ollut aiempaa työkokemusta vastaavalta alalta. Miettisen mukaan tätä voi selittää se, että Finnvera on valtio-omisteinen rahoittaja, joka kiinnittää huomiota myös investointiensa yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Lisäksi tutkimustulokset osoittavat, että yrittäjän oman pääoman määrä ei vaikuttanut arvioon liiketoiminnan kehitysnäkemyksistä, vaikka se kuitenkin vaikutti myöhempään luottokelpoisuuteen.

 

Suurempien kaupunkien osakeyhtiömuotoiset yritykset vähiten velkaantuneita

Tutkimuksen perusteella toimintansa aloittaneista yrityksistä vähiten velkaantuneita olivat ne, joissa yrittäjillä oli henkilökohtaista omaisuutta tai joilla ei ollut aiempaa työkokemusta samalta alalta. Myös suuremmissa kaupungeissa sijaitsevat osakeyhtiömuotoiset yritykset sekä yritykset, joiden tuotteille oli arvioitu hyvä kysyntä jo yrityksen perustamisvaiheessa, olivat vähemmän velkaantuneita.

Finnveran tietokannasta koottuun aineistoon kuului eripuolilla Suomea sijaitsevia yrityksiä. Luottokelpoisuutta tarkasteltiin tilanteessa, jossa oli kulunut viisi vuotta yrityksen perustamisesta. Tutkimustulosten yleistettävyyteen vaikuttaa se, että mukana on vain yrityksiä, jotka ovat saaneet rahoitusta Finnveralta.

KTL Marika Miettisen kauppatieteen alan väitöskirja The Lending and Performance Determinants of Very Small Start-ups: Insight into the Lender’s Evalauation tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa 27.5.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer