Ammatillinen koulutus hakee tiiviimpää yhteistyötä yritysmaailmaan

Kimmo Salvén - 10.7.2014 - 12:27:19

Savon koulutuskuntayhtymä tiivistää yhteistyötään yritysmaailman kanssa. Kesän kynnyksellä solmittiin kumppanuussopimukset mm. Schenkerin ja E. Hartikaisen kanssa – sopimuksilla parannetaan alan koulutusta ja pidetään yllä nykyisten osaajien ammattitaitoa. Myös opettajien ammattitaitoa pystytään pitämään jatkossa paremmin yllä.

Toiminnan taustalta löytyy laajempi strategia, joka käynnistyi uuden johtajan myötä.
– Saimme uuden kuntayhtymän johtajan elokuun alussa, Esa Karvisen, hän lähti meidän strategiatyötä ja kuntayhtymän ajatusmallia muuttamaan. Tavoitteena on syventää yritysyhteistyötä ja tämä kumppanuusajattelu on tullut meille hänen tuliaisinaan, kertoo Savon ammatti- ja aikuisopiston opettaja Arto Kärkkäinen.

– Tälleen savolaisena voi tuumata, että katoppas kun ei olla ennen itse hoksattua tätä juttua, tämähän on ihan loistava juttu, Kärkkäinen naurahtaa.

Kumppanuuksien kautta ammatillinen koulutus voi yhä paremmin vastata alueen yritysmaailman tarpeisiin. Joiltain osin koulutuksesta tulee räätälöidympää, mutta ennen kaikkea yhteistyö lisää niin koulutuksen järjestäjän kuin opiskelijoidenkin ymmärrystä siitä missä työelämäpuolella mennään.

– Toisen asteen koulutus tulee jatkossa olemaan yhä enemmän työpainotteista, yrityslähtöistä. Se on oiva tilaisuus myös opettajille pitää omaa osaamistaan yllä, Kärkkäinen arvioi.

Kuuntele Kärkkäisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 6'14"

 

Itäsuomalainen autokaupan ja maanrakennusalan yritys E. Hartikainen hakee yhteistyöstä mahdollisuuksia ammattitaitoisen työvoiman rekrytointiin mutta myös nykyisen henkilöstön osaamisen ylläpitämiseen.
– Sillä tähän on lähdettykin, että päästäisiin ihan jo sinne nuorten opintojen alkutaipaleelle esittelemään yritystä ja saamaan työssäoppimis- ja oppisopimuksia ja näin saada nimenomaan räätälöityä meille sopivia työntekijöitä, Leinonen kertoo.

Kuuntele Leinosen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 4'36"


Schenker on tehnyt yhteistyötä Savon ammatti- ja aikuisopiston kanssa jo vuodesta 2004. Käytännössä oppilaitoksella on koulutuskiinteistö Schenkerin tontilla, oppilaat liikkuvat siis päivittäin aidossa työskentely-ympäristössä.
– Käytännössä oppilaita on työssäoppimisjaksolla, puhumme opettajien kanssa koulutuksesta, yhtenä isona osana on meidän oman henkilökunnan ammattipätevyyskoulutukset, Heiskanen kuvailee.

– Me näemme, että alalle tarvitaan uusia osaajia myös jatkossa. Alalle pääseminen on vaikeutunut huomattavasti takavuosista, tarvitaan tietty pätevyys ennen kuin alalle voi tulla. Me näemme, että jos tähän ei panosteta niin tulevaisuudessa työntekijät loppuvat, Heiskanen arvioi.

Kuuntele Heiskasen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 6'15"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer