Alkoholimerkit pois lasten silmiltä – toimiiko?

Kimmo Salvén - 20.10.2014 - 11:40:06

Kuva: Kimmo Salvén

Viime aikoina on käynyt melkoinen myrsky viskilasissa, kun Avi ja Valvira ovat kieltäneet, tai ainakin väitetysti kieltäneet, milloin mitäkin.
Koffin hevoset Helsingin katukuvassa, Lahdenväylän jättitölkki, Laitilan Kukon tölkki Laitilassa, yksityisten bloggaajien viskimaininnat Olut & viskiexpoon liittyen - lasten ja nuorten suojelemiseksi on pyritty poistamaan alkoholiin viittaavat merkit silmistä ja mielistä.

Millaisin miettein näitä toimia lasten ja nuorten suojelemiseksi on sitten seurannut Kuopion yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian ylilääkäri Eila Laukkanen?
– Se on sillä tavalla kaksinaiskulttuuria, että samalla tavalla pitäisi olla poissa katukuvasta juopuneena esiintyminen.

– On todella hyvä että keskustellaan alkoholista, mutta kaikki puolet pitäisi sitten olla, että kuinka alkoholimyönteinen meidän kulttuuri sitten kuitenkin on. Toistaiseksi ei ole häpeä olla juopuneena julkisella paikalla, ja se pitäisi muuttua, Laukkanen arvioi.

Miten kiellot sitten auttavat, voidaanko nuorten kiinnostusta alkoholiin vähentää kielloilla ja poistamalla alkoholi näkyvistä?
– En usko että siihen kielto auttaa. Ei kieltäminen yleensä asioita vie pois mielestä.

– Sinänsä pidän positiivisena sellaista kontrollia, mitä poliisi on harrastanut erilaisissa nuorten tapahtumissa, eli kontrolloi alaikäisten hallussapitämää alkoholia ja alkoholinkäyttöä, siinä on selvä viesti.

Laukkasen mielestä tarvittaisiinkin kieltojen sijaan enemmän kohdennetumpaa keskustelua.
– Tällaiset mini-interventiot, eli asiallinen tiedon antaminen hyvässä vuorovaikutussuhteessa vaikkapa kouluterveydenhoitajan luona olisi tehokasta. Jos halutaan lisätehoa, siinä pitäisi olla osallisena myös perhe. Eli perheen asenteet alkoholinkäyttöön ja perheen alkoholinkäyttötavat.

Laajempi vaikuttaminen nuorisoon onkin sitten jo vähän haastavampaa.
– Pelkkä että ei näe alkoholimainoksia ei ehkä siihen auta, Laukkanen toteaa.

Kuuntele Laukkasen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 12'53"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer