Pelastuuko maapallo ilmastonmuokkauksella?

Anne Heikkinen - 10.12.2014 - 12:46:24

Kuva: Digitaldoo

Perun pääkaupungissa Limassa on juuri kokoonnuttu maapallonlaajuisten ongelmien äärelle YK:n ilmastokokouksessa. Ilmastokokouksen tavoitteena oli sopia askelkuvioista, joilla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä ja siten torjutaan ilmastonmuutosta.

Mutta entäpä jos päästövähennykset eivät riitä ja maapallon lämpötila alkaa nousta ennakoitua nopeammin? Ovatko puheet ilmastonmuokkauksesta science fictionia vai jo olemassa olevaa arkea?

– Kyllä näitä menetelmiä on tutkittu jo jonkin verran ja on vahva usko, että niillä saataisiin pidettyä ilmasto halutussa lämpötilassa, mutta toisaalta tutkimusta on niin vähän, että siihen liittyy valtavia epävarmuuksia toimivuuden ja riskien osalta, vastaa tutkija Anton Laakso Ilmatieteen laitokselta.

– Käytännössä ilmastonmuokkausmenetelmät voisivat olla niin halpoja menetelmiä, että jokin yksittäinen valtio tai taho voisi sitä tehdä omatoimisesti. Toisaalta näitä menetelmiä ei voi kohdista vain tietyille alueille. Tämä tietysti on iso globaali riski. Mielenkiintoinen kysymys on myös se, kuka säätelee kuinka paljon ja missä ilmastonmuokkausta tehdään ja ketkä ovat voittajia ja ketkä häviäjiä, Laakso puntaroi.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto 12'09"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer