Varhaislapsuuden maatilaympäristö voi suojata allergialta

Kimmo Salvén - 3.12.2014 - 10:35:54

Varhaislapsuuden maatilaympäristö, varsinkin altistuminen maatilan eläimille, on yhteydessä alentuneeseen astman, allergisen herkistymisen, allergisen nuhan ja atooppisen ihottuman riskiin aikuisena.  Tämän lisäksi varhaislapsuuden maatilaympäristö voi parantaa keuhkojen toimintakykyä aikuisiällä. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan, LL Jussi Lammen ympäristöterveydenhuollon alaan kuuluvasta väitöstutkimuksesta.

Astman ja allergisen herkistymisen esiintyvyyden kasviua länsimaissa on selitetty parantuneella hygienian tasolla ja muutoksilla ympäristön mikrobialtistuksessa.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että maatilaympäristö varhaislapsuudessa voi suojata allergiselta herkistymiseltä ja allergisilta sairauksilta lapsuudessa ja mahdollisesti myös aikuisiällä. Yhteyttä ei kuitenkaan aiemmin ole tutkittu prospektiivisissa pitkittäistutkimuksissa.

Lammen tutkimuksessa havaittiin, että altistuminen maatilan eläimille varhaislapsuudessa oli yhteydessä alentuneeseen astman, allergisen herkistymisen, allergisen nuhan ja atooppisen ihottuman riskiin 31 vuoden ikäisenä. Tämän lisäksi allergisen herkistymisen ja allergisten sairauksien riski aikuisiässä oli sitä pienempi, mitä useammalle eläinlajille lapsuuden perheessä oli altistuttu. Varhaislapsuuden altistumisen lisäksi myös äidin raskauden aikainen altistuminen maatilan eläimille suojasi syntyvää lasta allergiselta herkistymiseltä. Lisäksi havaittiin, että varhaislapsuuden maatilaympäristö paransi keuhkojen toimintakykyä aikuisiällä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös maatilaympäristön yhteyttä immuunijärjestelmän tilaan aikuisiällä. Väitöskirjan löydökset tukevat oletusta, että maatilaympäristön suojaava vaikutus allergisia sairauksia kohtaan on ilmeisintä varhaislapsuuden aikana.

LL Jussi Lammen ympäristöterveydenhuollon alaan kuuluva väitöskirja The farm environment, allergic diseases and respiratory health tarkastetaan Itä-Suomen Yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 5,12,2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer