Professori Matti Uusituvalle Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto

Kimmo Salvén - 5.1.2015 - 13:46:30

Kuva: Kimmo Salvén

Matti Uusituvalle luovutetaan Lääkäripäivillä vuoden 2015 Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron lääketieteen palkinto hänen pitkäjänteisestä ja erittäin ansiokkaasta elämäntyöstään Suomen kansan terveyden edistämiseksi. Palkinto on tunnustus huomattavasta kansallisesta ja kansainvälisestä elämäntyöstä. Sen saajan valitsevat keskeisten lääkärijärjestöjen puheenjohtajat.

Uusitupa on johtanut kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettuja pohjoismaisia ja suomalaisia huippututkimuksia. Kansainvälisesti siteeratuimpia biolääketieteen suomalaistutkimuksia on pitkäkestoinen suomalainen aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimus DPS, joka on ollut maailman ensimmäinen kontrolloitu tutkimus alalta. Kyseinen tutkimus antoi sysäyksen aikuistyypin diabeteksen eli tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman D2D pystyttämiseen maassamme. D2D-hankkeessa on osoitettu, että perusterveydenhuollossa pystyään aidosti ehkäisemään tyypin 2 diabetesta ja muita kroonisia sairauksia, jos tähän panostetaan.

– D2D-tutkimusohjelma on saanut runsaasti maailmanlaajuista mielenkiintoa. Suomesta on haettu mallia, koska täällä uusi tutkimustieto on pystytty juurruttamaan hoitokäytännöiksi, Uusitupa sanoo.

Elämäntapamuutoksilla kuten ruokavalion parantamisella ja liikunnan lisäämisellä yhdistettynä kohtuulliseen painon pudotukseen on voitu ehkäistä aikuistyypin diabetesta huolimatta geneettisistä riskeistä. Uusituvan mukaan maassamme on onnistuttu nujertamaan myös sepelvaltimotautiepidemia pitkäkestoisella suomalaisten ruokatottumusten muutoksilla.

Tiede vei mukanaan lääkäriksi vuonna 1972 valmistuneen Uusituvan, joka erikoistui aikanaan sisätauteihin ja teki väitöskirjansa diabeetikon sydänsairauksista. Hän on tehnyt tieteellisen uransa vaativan hallinnollisen työn ohessa. Hän toimi lähes kymmenen vuotta Kuopion yliopiston rehtorina ja oli keskeisesti vaikuttamassa Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhdistämisessä Itä-Suomen yliopistoksi. Hän hoiti Itä-Suomen yliopiston ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professuuria ennen kuin jäi eläkkeelle vuoden 2014 alussa.

Uusitupa on toiminut Sydänliitossa ja Diabetesliitossa erilaisissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä kolmenkymmenen vuoden ajan ja on Sydänliiton hallituksen puheenjohtaja. Aito kiinnostus tieteellistä tutkimusta ja uuden löytämistä kohtaan on auttanut ylläpitämään myös tutkijan uraa.

Pohjolan ja Suomi-yhtiön palkinto on myönnetty vuosittain Lääkäripäivien aikana vuodesta 1981 lähtien. Palkinnon saajan valinneeseen valiokuntaan kuuluvat Suomen Lääkäriliiton, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja Suomen Lääketieteen Säätiön hallitusten puheenjohtajat. Palkinto luovutetaan Lääkäripäivillä 8.1.2015.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
6 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer