Rahoitusta luonnontieteellisten näytteiden digitoinnin hajauttamiseen

Kimmo Salvén - 7.1.2015 - 13:06:04

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt 155 757 euron rahoituksen Digitointia kylille -hankkeelle. Tarkoituksena on hajauttaa luonnontieteellisten näytteiden digitointia etätallentajille.

Itä-Suomen yliopistossa hanketta toteuttaa digitointikeskus Digitarium SIB Labs-yksikössä. Hankkeeseen osallistuvat myös Luonnontieteellinen keskusmuseo (Luomus) sekä Joensuun seudun kehittämisyhtiö (Josek). Rahoitus myönnetään Suomen rakennerahasto-ohjelmasta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020, joka on osa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) toimintaa.

Itä-Suomen yliopiston ja Luonnontieteellisen keskusmuseon digitointikeskus Digitarium on jo onnistuneesti automatisoinut näytteiden valokuvaamisen, mutta valokuvista tulkittavien tietojen tallennus on edelleen osin käsityötä. Tallennuksen tekninen ympäristö on rakennettu ja hankkeessa se muutetaan digitaaliseksi markkinapaikaksi, jossa tallentajat voivat tarjota palveluitaan digitoitavien materiaalien tarjoajille.

– Käynnissä oleva tietoverkkojen rakentaminen ja kehittäminen mahdollistavat yhä useamman palveluntarjoajan osallistumisen tallentamiseen myös haja-asutusalueilla. Tavoitteena on myös tehostaa luonnontieteellisten kokoelmien digitointia ja tuottaa lajitietoa avoimeen käyttöön muun muassa kehitteillä olevan Suomen lajitietokeskuksen avulla, kertoo projektipäällikkö Riitta Tegelberg Itä-Suomen yliopistosta.

Vuosina 2015–2016 hankkeessa työskentelee eri puolilla Pohjois-Karjalaa neljä etätallentajaa, jotka kehittävät digitointiin liittyviä etätyöskentelymalleja ja sähköisiä palveluita yhdessä Digitariumin ja Luomuksen asiantuntijoiden kanssa.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer