Ultraäänihoidon vaikutusmekanismi oletettua monimutkaisempi

Kimmo Salvén - 4.2.2015 - 14:40:48

Ultraäänihoitoja luun ja ruston vaurioiden ja sairauksien hoidossa tehdään jo paljon, mutta ultraäänen mekanismia, joka stimuloi soluja kudosta parantavasti, ei tunneta. FM Jarkko Leskisen väitöstutkimuksessa havaittiin, että ultraäänen vaikutukset soluihin ovat aiemmin raportoitua monimutkaisempia.

Ultraääni eli korkeataajuuksinen ääni nopeuttaa luun murtumien paranemista ja edesauttaa murtuminen luutumista. Fysioterapiassa ultraääntä käytetään nivelrikosta kärsivien potilaiden kipujen vähentämiseksi. Ultraääniterapia on turvallinen ja kivuton. Se tehdään yksinkertaisesti kytkemällä ultraääntä tuottava anturi ihon pintaan 5–20 minuutin ajaksi. Esimerkiksi käypä hoito -suositusten mukaan ultraääniterapian tehokkuutta pidetään heikohkona huolimatta erilaisista menetelmää tukevista julkaisuista.

Tutkimuksen mukaan ietoa todellisesta altistuksesta, kuten solujen lämpötilasta ja akustisesta paineesta, tarvitaan luun ja ruston ultraäänihoidon kehittämiseksi.

Erityisesti luuta stimuloivan vaikutuksen uskotaan aiheutuvan muusta kuin ultraäänen aiheuttamasta lämpötilan noususta, eikä lämpötilaa yleensä mitata. Tutkimuksessa kuitenkin kävi ilmi, että ultraäänen aiheuttama useiden asteiden lämpötilan nousu solujen kasvatusmaljoissa on hyvin mahdollinen.

Rustosoluissa päivittäiset ultraäänikäsittelyt nostivat soluille tärkeän väliainekomponentin, proteoglykaanin, tuotantoa. Pelkällä lämpökomponentilla nousua ei sen sijaan havaittu. Tutkimus korostaakin lämpötilamittausten ja niiden raportoinnin tärkeyttä ja nostaa esiin lämpötilan nousun eli hypertermian hyödyntämisen terapeuttisena työkaluna.

FM Jarkko Leskisen sovelletun fysiikan alaan kuuluva väitöskirja Ultrasound Stimulation of Bone and Cartilage - Interactions in Common In Vitro and Tissue Engineering Configurations  tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa 31.1.2015.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer