Kaihileikkaus parantaa elämänlaatua

Anne Heikkinen - 29.4.2015 - 14:41:31

Hoidon vaikuttavuus on päivän sana terveydenhuollossa. Mutta kuinka hoidon vaikuttavuutta voidaan mitata potilaan näkökulmasta? Yksi vastaus kysymykseen on elämänlaatumittari, jolla mitataan terveyteen liittyvää elämänlaatua ja katsotaan, kuinka tehty operaatio siihen vaikuttaa.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoLL Susanna Porela-Tiihonen selvitti väitöstutkimuksessaan kaihileikkkattujen potilaiden tyytyväisyyttä hoitoonsa ja leikkauksen tulokseen. Käytössä oli Suomessa kehitetty 15-D-elämänlaatumittari.

– Kun leikataan kaihia, niin siinä korjataan näköä ja luulisi, että se ei elämänlaatumittaria liiemmin heiluttaisi. Kuitenkin siellä nousi monia asioita potilaan arjessa, jotka olivat paremmin leikkauksen jälkeen lähtien ihan liikkumisesta ja sairaudentunnosta, Susanna Porela-Tiihonen toteaa. 

Hoidon vaikuttavuuden ja elämänlaatuasioiden kannalta myös kaihileikkauksen oikea ajoitus on tärkeää.
– Ne, kenellä näkökykyyn liittyvää haittaa oli ehtinyt tulla vähemmän, olivat tyytyväisempiä leikkauksella saavutetun elämänlaadun paranemiseen. Kun kaihi leikataan ajoissa, potilaan elämänlaatu ja arjessa pärjääminen eivät ole vielä ehtineet heikentyä näkökyvyn vuoksi.

kuuntele Kesto 10'05"

 

Lääketieteen lisensiaatti Susanna Porela-Tiihosen lääketieteen alan väitöskirja Kaihileikkauksen jälkeinen toipuminen tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 10.4.2015.

 

Lähettäjä: Kaihileikattu (vieras) - 2.5.2015 - 09:50:23

Kaksi kuukautta sitten kävin kaihileikkauksessa. Roskan tunne silmässä on yhä melko kiusallinen, tipat vähän auttavat.
Mutta se, mikä masensi ja yllätti minut täysin, oli leikkauksen jälkeinen nopea näön sumeneminen jopa paljon lähtötilannetta huonommaksi. Sain pikavauhtia voimakkaan jälkikaihin. Siihen minua ei valmennettu lainkaan. Nyt tuskin näen lukea, ja ulkona liikkuminenkin on kovin epävarmaa.
Odottelen tässä nyt korjaavaan operaatioo vielä kuukauden.
Olisin toivonut etukäteen tietoa tästä lisäkomplikaatiosta ja sen hoidosta.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
11 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer