Yliopistojen varainhankinta etenee

Anne Heikkinen - 18.12.2009 - 13:43:04

Itä-Suomen yliopisto esitteli tänään varainhankintakampanjansa organisaation ja kampanjasuunnitelman. Samalla julkistettiin kaksi uutta lahjoitusta.

Savo-Karjalan koivunlehtipankit lahjoittivat Itä-Suomen yliopistolle 50 000 euroa ja samalla summalla varainhankintaan osallistui myös joensuulainen S.A. Tervo-säätiö.

Itä-Suomen yliopiston osalta varainhankinnasta vastaa viestintäjohtaja Liisa Hakola yhdessä kolmen alueellisen ohjausryhmän kanssa. Kuopiossa toimivaan ohjausryhmään kuuluvat toimitusjohtaja Pekka Kantanen, asianajaja Seppo Karvinen, kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Niiranen, lahjoittaja Helena Piispa, hallitusammattilainen Ossi Saksman sekä professori Matti Uusitupa.

Joensuussa toimivan ohjausryhmän vetovastuu on kauppakamarin toimitusjohtaja Tiina Tolvasella. Pääkaupunkiseudulla toimivan ryhmän on kutsunut koolle Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen.

Itä-Suomessa tavoitteena on kerätä kolme miljoonaa euroa vuoden 2010 loppuun mennessä, mutta viestintäjohtaja Liisa Hakolan mukaan henkisesti tavoitellaan jo viittä miljoonaa euroa. Tällä hetkellä koossa on 1,7 miljoonaa euroa. Valtio sijoittaa niin sanottuna vastinrahana 2,5-kertaisena yliopiston itsensä vuoden 2010 loppuun mennessä keräämän pääoman.

Kilpajuoksu kiihtyy


Myös muualla Suomessa varainhankinnassa riittää vipinää. Rahaa kootaan muun muassa verkkolahjoitusten avulla niin yrityksiltä, yhteisöiltä kuin yksityisiltä ihmisiltäkin. Esimerkiksi Oulussa yliopiston kassaa voi kartuttaa hankkimalla sadan tai kahdensadan euron arvoisen tukijamitallin.

Varainhankinnan keulilla on omassa luokassaan painiva säätiöpohjainen Aalto-yliopisto, jolla on koossa 127 miljoonaa euroa. Projektipäällikkö Markus Nybergh kertoo, että pelkästään kuluneen syksyn aikana varainhankintatili on karttunut 15 miljoonalla eurolla. Tavoitteena on saada kasaan 200 miljoonaa euroa vuoden 2010 loppuun mennessä.

Jyväskylän yliopisto painii varainhankinnan suhteen samassa sarjassa Itä-Suomen yliopiston kanssa. Varainhankintapäällikkö Ritva Nirkkonen laskeskelee, että koossa on nyt runsaat 1,4 miljoonaa euroa. Summaa ovat kasvattaneet erityisesti Vapon ja Keskimaan 500 000 euron suurlahjoitukset.

Turussa varainhankinta on tuottanut tähän mennessä hieman yli kaksi miljoonaa euroa. Vaasan yliopistolla puolestaan on koossa 2,3 miljoonaa euroa.

Oulussa liikutaan samoissa lukemissa. Varainhankintapäällikkö Seppo Heikkilän mukaan koossa on nyt noin 2,8 miljoonaa euroa.

Helsingin yliopisto sen sijaan on hieman yllättäen hännillä; koossa on nyt 322 000 euroa kun varainhankinnan tavoitteena on kaikkiaan 10 miljoonaa euroa. Tosin Helsingin yliopiston kassassa on myös 1,2 miljoonan euron arvosta niitä lahjoituksia, jotka eivät korotu valtion kertoimen ansiosta.

Tampereen yliopistossa varainhankintaa vasta käynnistellään. Vuorineuvos Kari Neilimo ottaa asian haltuunsa vuoden vaihteen jälkeen.

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 18.1.2010 - 15:05:00

En tiedä mihin tietoihin tämä uutinen pohjautuu, mutta Helsingin yliopiston oleminen hännillä varainkeruussa ei kuulosta uskottavalta. Päinvastoin, oheisen jo lähes vuoden vanhan uutisen valossa näyttää, että Helsingin yliopisto on muita edellä:
www.helsinki.fi/ajankohtaista/uutisarkisto/3-2009/25-11-48-55

Lähettäjä: porkkana (vieras) - 18.1.2010 - 16:19:00

Jutussa viitattaneen nimenomaan tähän valtion syksyllä lupaamaan keräysrahojen 2,5-kertaistamiseen, jolloin aiemmilla keräyssummilla ei ole tämän nimenomaisen keräyksen aknnalta mitään merkitystä.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer