Alzheimer-potilaan omaishoitajan elämänlaatu heikkenee jo varhain

Kimmo Salvén - 25.9.2015 - 08:08:04

Alzheimerin tautiin sairastuneiden henkilöiden omaishoitajilla on heikompi terveyteen liittyvä elämänlaatu kuin ikätovereillaan, osoitti juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Tulosten mukaan omaishoitajien elämänlaatu heikkenee merkittävästi jo varhain, läheisen sairastaessa vasta lievää Alzheimerin tautia. Kolme vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa omaishoitajien elämänlaatu myös säilyi heikompana koko seurannan ajan. Läheisen Alzheimerin taudin vaikeutuessa yleistyvät omaishoitajilla masennusoireet ja liikuntarajoitteet.

Tutkimus oli osa ALSOVA-hanketta, johon osallistui 236 Alzheimerin tautiin sairastunutta henkilöä omaishoitajineen. Vapaaehtoiset tutkimushenkilöt rekrytoitiin Keski-Suomen keskussairaalan, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Pohjois-Karjalan keskussairaalan muistipoliklinikoilta. Tutkimuspotilailla oli tutkimuksen alkaessa todettu hyvin lievä tai lievä Alzheimerin tauti.

Omaishoitajien hyvinvointi ja elämänlaatu vaikuttavat olennaisesti Alzheimerin tautia sairastavien henkilöiden kotihoidon onnistumiseen. Tutkijoiden mukaan Alzheimerin taudin toteamisen yhteydessä olisikin aiheellista kartoittaa myös omaishoitajan terveydentila ja tarjota tarpeen mukaan räätälöityä tukea.

Tulokset julkaistiin Quality of Life Research -lehdessä.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
20 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer