Elämäntavat syyniin raskautta suunniteltaessa

Anne Heikkinen - 13.11.2015 - 10:28:30

Hyvät elintavat, pyrkimys normaalipainoon, tupakan ja alkoholin välttäminen, kohtuullinen kofeiinin käyttö, siinäpä tuttuja terveelliseen elämään liittyviä asioita, jotka pätevät erityisesti myös raskautta toivovien osalta. Ja sekä miesten että naisten, sillä tutkimusten mukaan myös miesten elintavoilla on huomattava vaikutus pariskunnan lapsensaantihaaveiden kannalta.

Ylipaino on yksi suurimmista lapsettomuuteen vaikuttavista elintapatekijöistä.
– Ylipaino vaikuttaa monilla hormonaalisilla mekanismeilla. Se häiritsee munanrakkulan valikoitumista ja kasvamista, voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä eikä kohdun limakalvo ole niin vastaanottavainen raskaudelle ja alkiolle kuin normaalitilanteessa, kertoo LL, erikoislääkäri Jonna Leppänen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Myös miehen ylipaino voi olla parin lapsettomuuden syynä. – Rasvakudos erittää estrogeenia myös miehillä ja se vaikuttaa testosteronipitoisuuteen, vaikuttaa siittiötuotantoon ja heikentää siemennesteen laatua. Toisaalta lihavuuden lämpövaikutus kiveksiin miehillä vaikuttaa.

Jos raskautta suunnittelee, niin huomiota kannattaa kiinnittää myös kahvinjuontiin. Kahvittelua on hyvä rajoittaa kahteen tai kolmeen kupilliseen päivässä.
– Kofeiini voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta aiheuttaa myös keskenmenon riskiä, Leppänen toteaa.

Vanhat tutut pahikset eli alkoholi ja tupakka löytyvät myös vältettävien listalta. Naisilla jopa kohtuullinen käyttö voi häiritä ovulaatiota ja miehillä jo kolme alkoholiannosta päivässä voi heikentää siemennesteen laatua. Tupakointi puolestaan heikentää naisen munasolujen laatua ja kiihdyttää niiden tuhoa. Miehillä tupakointi vaikuttaa siemennesteen laatuun.

– Mitä nuorempana sen parempi, Leppänen vastaa otollisinta lastenhankintaikää tiedusteltaessa.  – Naisilla ikävuodet kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen välillä ovat hedelmällisintä aikaa. Miehillä siemenneste alkaa heikentyä 35 ikävuoden jälkeen.

kuuntele Kesto: 6'56"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer