Aspekti 15.11.2015

Toimitus - 15.11.2015 - 15:00:00

AspektiAspekti Yle Puheella sunnuntaina 15.11.2015.

Hyvät elintavat, pyrkimys normaalipainoon, tupakan ja alkoholin välttäminen, kohtuullinen kofeiinin käyttö, siinäpä tuttuja terveelliseen elämään liittyviä asioita, jotka pätevät erityisesti myös raskautta toivovien osalta. Myös miesten elintavoilla on huomattava vaikutus pariskunnan lapsensaantihaaveiden kannalta.

Kirkkovuoden lopulle sijoittuva valvomisen sunnuntai on monille tuntematon pyhä. Pyhän nykyinen nimitys on ollut käytössä vasta vuodesta 2001, tätä ennen se tunnettiin nimellä kirkkovuoden lähinnä viimeinen sunnuntai. Mistä valvomisen sunnuntaissa on kyse?

Reformi tuulettaa ammatillisen koulutuksen käytännöt.
– Ammatillisen koulutuksen kentältä ei löydy vertailukohtaa muutoksen suuruudesta, mutta jo pelkästään siirtymistä osaamisperusteisuuteen opetussuunnitelmissa voi verrata perusopetuksen tuloon Suomeen aikoinaan, kuvaa opetusneuvos Elise Virnes ammatillisen koulutuksen reformin vaikutuksia koulutuksen arkeen.

Muuttuva käytös voi olla oire muistisairaudesta.
– Ei ole näkemystä omasta käyttäytymisestä, sanotaan mitä sylki suuhun tuo ja käyttäydytään niin, ettei huomioida työyhteisöä ja perhettä. Käyttäytyminen voi muuttua ihan hälläväliä-tyyliseksi. Tästä vasta vuosien päästä voi tulla muistioireita ja muita toiminnanohjauksen ongelmia mukaan kuvaan, kertoo tutkimusjohtaja Merja Hallikainen työikäisten muistisairauksien oireista.

Syksy pimenee kohti talvea ja aamuisin saattaa herääminen olla yhä kankeampaa, etenkin jos sattuui olemaan enempi illanvirkku. Mikä neuvoksi sisäisen kellon säätämiseksi? Tästä kertoo dosentti Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ihminen tekee paljon hallaa itselleen jämähtämällä pitkiksi ajoiksi paikoilleen. Viime aikoina on puhuttu liikkumattomuudesta - mutta mistä siinä oikein on kyse ja miksi siitä pitäisi olla huolissaan? Parempi päivä on tällä kertaa liikkumattomuuden jäljillä.

Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 60'00"

 

Lisää Aspekteja (kantti.net)

Yle Puhe

Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

 

Kirjoita uusi kommentti

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
18 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer